Financa
Digitalni poslovni portal

Hrvatskoj je produljen rok za korištenje novca EU za obnovu

Hrvatski premijer Andrej Plenković pohvalio se danas na Twitteru da je od Europske komisije uspio dobiti jamstva za produljenje roka za korištenje novca iz EU fonda za obnovu nakon potresa.

“Prema argumentima koje sam iznio Ursuli von der Layen, Europska komisija će odobriti korištenje sredstava Europskog fonda solidarnosti za sanaciju šteta u Zagrebu do lipnja 2023. godine…”, napisao je Plenković na Twitteru-

Hrvatski premijer je dodao da cijeni što je EK uzela u obzir specifičnu situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi nakon dva razorna potresa koja su pogodila okolno područje u borbi protiv pandemije Covid-19.

Informaciju je na Twitteru potvrdila i predsjednica EK Ursula von der Layen koja je navela da je s Plenkovićem razgovarala “o obnovi nakon potresa u Zagrebu i Petrinji, koju financijski podupire EU”.

“S obzirom na izvanredne okolnosti, Komisija će odobriti zahtjev za odgodom rokova za korištenje sredstava iz Europskog fonda solidarnosti do lipnja 2023.”, napisala je.

Portal podsjeća da je zbog približavanja roka za korištenje tih sredstava prijetila opasnost da Hrvatska nakon potresa ostane bez europskih milijardi za obnovu.

Hrvatska je za sanaciju štete od potresa u Zagrebu dobila 683,7 milijuna eura, koje bi, prema uredbi Europskog fonda solidarnosti, mogla koristiti do lipnja ove godine.

Izvor: Agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije