Financa
Digitalni poslovni portal

Inflacija ne posustaje prema prvotnom planu

Inflacija je u eurozoni u siječnju iznosila je 8,6 posto na godišnjoj razini, objavio je u četvrtak europski statistički ured. Procjena je blago podignuta nakon uključivanja podataka za Njemačku. Prva procjena, objavljena početkom mjeseca, pokazivala je rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini, iskazan harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), za 8,5 posto.

Na mjesečnoj razini, potrošačke cijene iskazane HICP-om pale su u siječnju za 0,2 posto. Ovo je upola slabije nego što je pokazala prva procjena Eurostata koja je signalizirala isti pad cijena kao i u prosincu. Njemačka je kasnila s objavom podataka zbog tehničkih problema i promjene metodologije i njezin statistički ured izvijestio je tek jučer da je u siječnju stopa inflacije iskazana HICP-om iznosila 9,2 posto.

Inflacija na energetski “pogon”

Glavni pokretač visoke inflacije ponovo su bili energenti. U siječnju su bili za 18,9 posto skuplji nego na početku prošle godine, prema revidiranom podatku. Destatis je time podigao prvu procjenu za 1,7 postotnih bodova, piše HRT.

Poskupljenje je ipak bilo znatno blaže nego u prosincu kada su njihove cijene bile čak 25,5 posto više u usporedbi s istim mjesecom godine ranije. U odnosu na prosinac 2022. energija je poskupjela za 0,6 posto. Prva procjena pokazivala je pak pad cijena za 0,9 posto.

Blago je na početku godine popustio i rast cijena svježe hrane u odnosu na isti mjesec 2022., kliznuvši na 11,3 posto, s 12 posto u prosincu. Prva procjena za siječanj pokazivala je rast cijena za 11,6 posto. Na mjesečnoj razini svježa hrana poskupjela je 1,1 posto. Prva procjena pokazivala je rast cijena za 1,3 posto, navodi HRT.

Kad se izuzmu promjenjive cijene energije i hrane, godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je u siječnju 7,1 posto. Bila je viša za 0,2 postotna boda nego u prosincu. Prema prvoj procjeni iznosila je sedam posto.

Mjesečna pak temeljna inflacija u siječnju iznosila je minus 0,4 posto, u skladu s prvom procjenom. Na razini EU-a harmonizirani indeks potrošačkih cijena pokazao je njihov rast u siječnju za 10 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 10,4-postotnog povećanja u prosincu.

Među zemljama EU-a koje nisu članice eurozone daleko su najviše na godišnjoj razini porasle cijene u Mađarskoj. Ukoliko se usporedi s siječnjom prošle godine cijene su narasle za 26,2 posto. U Poljskoj, najvećem gospodarstvu u toj skupini, uvećane su prema preliminarnom podatku za 15,9 posto.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije