Financa
Digitalni poslovni portal

Investcorp u pregovorima o kupnji AC Milana za 1,1 milijardu dolara

Najveći alternativni upravitelj imovine na Bliskom istoku navodno je u ekskluzivnim pregovorima o kupnji talijanskog AC Milana, sedmerostrukog europskog prvaka u nogometu koji je nekoć bio u vlasništvu bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Investcorp, koji među svojim dioničarima ima fond Mubadala Investment Co. iz Abu Dhabija, pregovara s Elliott Management Corp. o kupnji kultnog kluba za vrijednost od milijardu eura (1,1 milijardu dolara), piše Bloomberg. Predstavnici Investcorpa, Elliotta i AC Milana odbili su komentirati.

Elliott Management preuzeo je kontrolu nad AC Milanom 2018. godine nakon što je prethodni vlasnik Li Yonghong iz Kine nije izvršio svoje obveze.

Od velikih momčadi kao što je Chelsea u Engleskoj, do momčadi s manje međunarodnih obožavatelja, kao što su Standard Liege u Belgiji i Genoa u Italiji, europski nogometni klubovi nalaze se “na nišanu” investicijskih tvrtki koje traže stabilne povrate na investicije. Novac od prava prijenosa i dalje se slijeva u sport, a s obzirom na to da se Svjetsko prvenstvo u nogometu održava ove godine, vjerojatno će biti još sklopljenih poslova.

Investcorp proširuje ulaganja iz SAD-a u Aziju, u želji da poveća imovinu pod upravljanjem na 100 milijardi dolara, s oko 40 milijardi dolara trenutno. Fond je prošle godine napustio bahreinsku burzu nakon gotovo četiri desetljeća, što će mu, vjeruju, dati agilnost da se brže širi. Mubadala je stekao 20% udjela u Investcorpu 2017.

Otkako je preuzeo Investcorp 2015. godine, izvršni predsjednik Mohammed Alardhi pokrenuo je strategiju rasta koja je više nego četverostruko povećala imovinu tvrtke pod upravljanjem. Ostala ulaganja Investcorpa u Italiji su Gucci, Riva i Dainese.

Porast investicija u kupnju klubova od strane državnih fondova i milijardera

Kupnja elitnih klubova od strane državnih fondova ili milijardera, nekih od njih s Bliskog istoka, izazvala je porast potrošnje u europskom nogometu. Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, utjecajni član vladajuće obitelji Abu Dhabija, vlasnik je Manchester Cityja, a Qatar Investment Authority kontrolira Paris Saint-Germain. Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije prošle je godine kupio Newcastle United za 305 milijuna funti (421 milijun dolara).

Jedan značajan izuzetak od masovne kupnje je Njemačka, gdje pravila o vlasništvu profesionalnih nogometnih klubova sprječavaju komercijalnog investitora da drži više od 49% udjela s pravom glasa u nekoj momčadi. Njemački nogomet propisuje takozvanu uredbu 50+1 s ciljem održavanje niskih klupskih plaća i cijena ulaznica u usporedbi s drugim glavnim ligama u Europi.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije