Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Italija će poduprijeti proizvodnju i izgradnju solara

Italija će uložiti 90 milijuna eura u Enelovu tvornicu fotonaponskih ploča – solara na Siciliji kako bi poduprla plan energetske kompanije o povećanju proizvodnih kapaciteta, izjavila je premijerka Giorgia Meloni.

Projektu je namijenjeno 90 milijuna eura iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NRRP) koji će omogućiti dase uspostavi nova proizvodna linija.

Giorgia Meloni, premierka Italije

Proizvodni kapacitet pogona od približno 200 megavata (MW) trebao bi do kraja godine dosegnuti tri gigavata. Ovo znači da će povećanje kasniti šest mjeseci u odnosu na Enelov plan.

Cilj je po Meloni otvoriti 700 novih radnih mjesta do kraja 2024. Očekuje se otvaranje dodatnih 1.000 radnih mjesta u kompanijama koje surađuju s tvornicom 3Sun. Premijerka je najavila poticaje za tehnologiju obnovljivih izvora energije na talijanskom jugu koji u razvijenosti još uvijek kaska za sjeverom.

„Želimo i moramo biti konkurentni azijskim igračima u tom sektoru”, rekla je Meloni.

U siječnju Enel je za proširenje pogona solara na Siciliji osigurao 560 milijuna eura od Europske investicijske banke (EIB) i grupe domaćih zajmodavaca na čelu s UniCreditom. Računa se i na novac iz europskog fonda za inovacije na području zelenih tehnologija, navodi Hrportfolio.

Energetska grupa također pregovara s potencijalnim ulagačima o mogućoj prodaji do polovine vlasničkog udjela, rekli su izvori.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno