Financa
Digitalni poslovni portal

Javni prihodi nikad veći, građani u problemu zbog inflacije

Prošla godina je za Bosnu i Hercegovinu završila s rekordnom inflacijom. Snažan rast inflacije je imao najveći uticaj na socijalno ugrožene i pogođene građane. Teško su sastavljali kraj s krajem boreći se da plaća pokrije sve veće mjesečne troškove. S druge strane, kompanije bilježe rekordnu dobit. Zahvaljujući ovome u državnu kasu se slilo se novca više nego ikada. Podaci poreskih uprava oba entiteta kažu da su milijarde javnih prihoda države oborile rekorde. Ekonomisti su stava da je taj novac javni, te da je vlast morala donijeti refome kojim bi se pomoglo građanima.

Porezna uprava s rekordnim prihodima u 2022.

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine prošlu godinu završila je sa rekordnim javnim prihodima. Radi se o skoro 6,5 milijardi BAM. O kakvom se skoku radi, govori činjenica da je ostvaren rast prihoda veći od 50 posto.

I u drugom entitetu brojke vrtoglavo rastu. Tako je na račun Porezne uprave Republike Srpske prikupljeno 3,3 milijarde BAM, što je 362,1 milijuna BAM više u odnosu na raniju poslovnu godinu. Najveći rast zabilježen je kod poreza na dobit.

Direktni porezi su naplaćeni u iznosu od oko 643,3 milijuna BAM, što je za 157,7 milijuna BAM više nego godinu ranije. Najveći rast se i dalje bilježi kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 329,8 milijuna BAM, štoje za 86,7 miliona KM ili 36 odsto više nego 2021. godine.

Tko je zaslužan za rast prihoda od poreza

Vladajući smatraju da je za veće prihode od poreza zaslužna bolja organizacija poreznog sustava. Neovisni ekonomisti se ne slažu s navedenim činjenicama. Smatraju da je ovo novac građana, koji iz dana u dan slabije žive. Država mora donijeti ozbiljne mjere kako bi pomogla građanima da se izbore s problemom inflacije. Socijalna situacija u oba entiteta jako je ozbiljna zbog visoke inflacije i relativno niskih prihoda koji su i prije inflacije bili na granici opstanka građana, piše BHRT.

Građane ne iznenađuje što ne vide korist od milijardi javnog novca. I dok narod živi po ovoj narodnoj, vlasti zaboravljaju da su uspješne onoliko koliko je visok životni standard svih stanovnika.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije