Nedjelja, 19 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kada piti vino s ledom

Niste ohladili tu bocu vina, a sada razmišljate da ubacite kockice leda u svoju čašu. Promašaj? Može biti. Je li ubacivanje leda u čašu (ne tako kvalitetnog) vina iz diskonta nešto što se često radi? Vjerojatno. Evo uputa za dodavanje leda u vaše vino.

Što se događa kada vinu dodate led?

Dodavanje leda u vino brzo hladi vino, ali ga također postupno razrjeđuje. To nije nužno loša stvar, samo ovisi o tome kakvo vino pijete i što namjeravate učiniti. Ako imate Meursault (vino iz Burgundije) ili slično vino, dobro ćete ga ohladiti i preskočiti kockice leda jer će one razrijediti arome, okus i tonove vina. Ispijanje prehladnog vina prigušit će njegove delikatne arome i note. Međutim, ako imate jednostavno vino koje nije posebno složeno, a tražite opuštanje ili lagano piće u stilu aperitiva, kockice leda mogu biti savršen dodatak.

Kada dodati led u svoje vino

Iako postoji mnogo osuda kada je u pitanju bacanje šake kockica leda u čašu vina, na kraju dana, postoji vrijeme i mjesto za to dodatno hladno i ledeno vino, a evo nekih primjera

Izuzetno je vruće

Ako pijete bijelo ili rosé na sunčanoj ljetnoj vrućini, brzo se zagrije bez obzira na to što je u početku bilo hladno. Ove dnevne situacije uz bazen savršeni su trenuci da izvučete posudu s ledom i ubacite nekoliko kockica u čašu. Osim toga, sporo razrjeđivanje vina nije loša stvar kada ste vani na popodnevnoj vrućini i pokušavate ostati hidrirani.

Pijete loše vino

Pijete vrlo osrednje vino koje nije tako glatko? Događa se. Možda je piknik, a na raspolaganju vam je samo vino u rinfuzi, ili ste u zračnoj luci i nestrpljivo čekate sljedeći let. Ako je vino posebno  neuravnoteženo ili oštro, dodavanjem nekoliko kockica leda možete ga ublažiti i učiniti ukusnijim.

Želite da stvari budu lagane

Kada želite onaj jedva primjetni pikantni okus bobičastog voća s malo alkohola, ali želite i ostati hidratizirani i ne biti pripiti, dodavanje leda vašem vinu je pravi potez. Ovo najbolje funkcionira s već niskim alkoholom roséa ili bijelim koji zadržavaju nešto kiselosti dok se postupno razrjeđuju. Postaje vrlo ugodan svojevrsni aperitiv.

Još jedna alternativa: hlađenje vina u slanoj vodi s ledom

Ako kockice leda baš ne odgovaraju vašem vinu ili prigodi, ali morate brzo ohladiti bocu, pokušajte s ledenom kupkom u slanoj vodi. Zašto dodati sol? Sol snižava točku smrzavanja vode, tako da slana voda može postati puno hladnija od obične vode, što u konačnici brže hladi vaše vino. Stvaranje ledene kupelji s puno vode da pokrije bocu i dodavanje šalice ili dvije soli najbrži je način za brzo hlađenje boce (u posudi za vino). Očekujte da će vaše vino biti ohlađeno i spremno u roku od 10 minuta na ovaj način.

Za brzo hlađenje vina dodajte sol u vodu s kockama leda

Staviti led ili ne?

Ako želite nešto posebno hladno ili ste skloni nekom aperitivu, dodajte kockice leda u svoje vino. Ako imate pravi dragulj od vina i želite ga iskusiti u potpunosti, najbolje je da se držite odgovarajuće “ledene kupke” kako biste ga spustili na temperaturu. Na kraju dana, dodavanje kockica leda u vaše vino je osobna preferencija, tako da trebate raditi ono što želite.

Izvor: lovetoknow.com

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno