Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kanada prva država G7 koja je snizila kamatnu stopu

Centralna banka Kanade smanjila je svoju glavnu kamatnu stopu. Time je postala prva država iz G7 koja je ublažila monetarnu politiku u trenutnom ciklusu.

Bank of Canada smanjila je u srijedu svoju kamatnu stopu na 4,75 posto. Nakon što ju je držala na 5 posto od srpnja prošle godine. Trgovci su u utorak procijenili vjerojatnost smanjenja kamatne stope u lipnju na 84 posto, prenosi Biznis.

Kanadska ekonomija oslabila je zadnjih mjeseci. Rast BDP-a u prvom kvartalu od 1,7 posto bio je ispod očekivanih 2,2 posto. Dok je stopa nezaposlenosti od 6,1 posto u travnju bila najviša u više od dvije godine. Glavna inflacija iznosila je 2,7 posto na godišnjem nivou u travnju, u usporedbi s ciljem centralne banke od dva posto.

Guverner kanadske centralne banke Tiff Macklem izjavio prošli mjesec da se kanadski donositelji odluka o kamatnim stopama ne moraju kretati u korak s američkim Federalnim rezervama kada je riječ o vremenskom terminu smanjenja kamatnih stopa.

U obrazloženju odluke o smanjenju kamatnih stopa, Macklem je naveo da se „ukupna inflacija potrošačkog indeksa cijena (CPI) konstantno smanjuje tijekom ove godine. A pokazatelji osnovne inflacije sve više ukazuju na njeno trajno ublažavanje”.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno