Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Katarski ministar: Nitko ne može zamijeniti isporuke ruskog plina

Ni Katar ni bilo koja druga država nemaju kapacitet zamijeniti isporuku ruskog plina Rusiji ukapljenim prirodnim plinom (LNG) u slučaju prekida zbog sukoba između Rusije i Ukrajine, rekao je katarski ministar energetike Sadal-Kabi.

“Mislim da Rusija pokriva 30 do 40 posto europske opskrbe plinom. Ne postoji zemlja koja može zamijeniti tako veliki volumen isporuka, nitko nema kapacitet LNG-a za to”, rekao je katarski ministar na konferenciji o plinu u Dohi, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, većina isporuka LNG-a vezana je uz dugoročne ugovore i vrlo jasne destinacije.

“Dakle, gotovo je nemoguće brzo zamijeniti tako veliku količinu (ruskog plina)”, rekao je Sadal-Kabi.

Napetosti između Rusije i Ukrajine eskalirale su danas nakon što je Moskva, prema Reutersu, naredila svojim postrojbama da uđu u dvije otcijepljene regije na istoku Ukrajine.

Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici spremni su najaviti nove sankcije Rusiji nakon što je predsjednik Vladimir Putin službeno priznao neovisnost dviju regija na istoku Ukrajine. Prema britanskoj agenciji, sankcije bi mogle utjecati na protok ruskog plina u Europu.

Sjedinjene Američke Države nedavno su se obratile Kataru, jednom od najvećih svjetskih proizvođača LNG-a, tražeći od njega da preusmjeri isporuke plina u Europu u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu, a Sjedinjene Države uvedu sankcije Moskvi.

Većina katarskog plina vezan je uz dugoročne ugovore, uglavnom s azijskim kupcima, ali također šalje teret u Europu.

Ministar Kabi je rekao da je količina plina koju Katar može preusmjeriti i isporučiti Europi svega 10-15 posto.

Europski terminali za ukapljeni prirodni plin imaju ograničen raspoloživi kapacitet za apsorpciju dodatne opskrbe iz Sjedinjenih Država ili drugih velikih proizvođača u slučaju da se isporuka plina iz Rusije prekine ako napadne Ukrajinu, dodao je Reuters.

Izvor: Agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno