Nedjelja, 26 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Raste potražnja za električnim automobilima u BiH

Broj uvezenih električnih i hibridnih automobila u Bosnu i Hercegovinu tijekom prošle godine veći je nego svih prethodnih godina kada se računaju zajedno, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Naime, prema prezentiranim podacima, tijekom 2021. godine u BiH je uvezeno 50 električnih i 359 hibridnih vozila. U 2020. je uvezeno 12 električnih vozila, 2019. godine 14, godinu ranije sedam, a 10 – 2017. poslali su točnu statiastiku iz UIO BiH Nezavisnim novinama.

Električni automobili u BiH

Kako se ističe u podacima, najskuplji uvezeni električni automobil u BiH u tijekom prošle godine je Porsche Taycan 4S, čija je vrijednost oko 219.287 BAM, računajući i plaćene dažbine, a stigao je iz Njemačke. Zatim slijedi uvoz Porscea Taycan 4 Cross Turismo, takođe iz Njemačke, koji je koštao 209.640 BAM. U prošloj godini električni automobili su se najviše uvozili iz Njemačke, SAD, Francuske i Kine, naveli su iz UIO BiH.
Sa druge strane, od 359 hibridnih vozila koja su uvezena prošle godine u BiH, 269 je novih, a 90 polovnih. Tijekom 2020. godine uvezeno je 67 hibridnih vozila, 2019. ih je bilo 107, a 2018. godine 55″, kazali su u UIO BiH.

Hibridni automobili u BiH

Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Gospodarskoj komori FBiH, istakao je za Nezavisne da postoje tri razloga zbog kojih je povećan uvoz električnih automobila u BiH. “Svi proizvođači električnih automobila prethodnih godina su imali prototipe koje su lansirali na tržište, međutim nisu doživjeli potpunu komercijalizaciju. Tijekom prošle godine u svijetu je lansirano više od 100 modela električnih automobila te je počela komercijalizacija i prodaja. Brendovi poput ‘Tesle’ i drugih su posljednjih godina počeli blago da isporučuju svoje modele. Drugi razlog jeste sve bolja infrastruktura, jer je u posljednje dvije godine u BiH instalirano mnogo punionica, trenutno ih je 140, a skoro sve su besplatne. Treći razlog je taj da su cijene tih automobila u prethodnih pet godina drastično u padu, i to sigurno za oko 30 posto, te upravo zbog te komercijalizacije električni automobili su sada približni cijenama automobila na fosilna goriva”, objašnjava Muratović.

Na pitanje da li bi subvencije i ukidanje carina na uvoz električnih automobila dodatno povećale dolazak ovih vozila u BiH, Muratović ističe da je to sigurno, te da bi uvoz bio 10 puta veći. “Ukoliko bismo imali subvencije, uvoz električnih automobila dosegao bi cifru od 500-600 vozila na godišnjem nivou te bi to uvjetovalo veću prodaju. Imamo najavu da bi oko toga moglo nešto da se desi ove godine, prije svega ukidanje carine, ali i da se dobije neka stimulacija za nabavku električnih automobila. Koliko znam, Vlada FBiH je planirala milion KM u tu svrhu“, zaključio je Muratović.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno