Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kina predstavila uskotrupni C919 konkurenta Airbus-u i Boeing-u

Kina je proizvela model aviona, uskotrupni C919. Ovaj model bi trebao biti konkurent Airbus-ovim i Boeing-ovim putničkim zrakoplovima. Proizvela ga je kineska kompanija Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC). Model je obavio prvo putovanje izvan kineskog teritorija, preletjevši iznad sajma Singapore Airshow jučer.

Kina je uložila velika sredstva u pokušaj da prekine dominaciju dva zapadna proizvođača zrakoplova na globalnom putničkom tržištu. Ove je godine nagovijestila da će uložiti napore da C919 i COMAC budu prisutniji na domaćem i međunarodnom tržištu.

Taj model zrakoplova certificiran je samo u Kini. Prvi od četiri proizvedena C919 počeo je prošle godine letjeti u okviru zrakoplovne tvrtke China Eastern Airlines.

Airbus i Boeing se bore da pojačaju proizvodnju i zadovolje potražnju za novim avionima. Boeing se bori i s nizom kriza, pa zrakoplovna industrija promatra kako se COMAC pozicionira kao održiva alternativa.

COMAC će u sljedećih 3-5 godina uložiti značajna sredstva u proširenje proizvodnih kapaciteta za C919, prenijeli su u siječnju kineski mediji objavu COMAC-a.Kineska zrakoplovna uprava prošlog je mjeseca priopćila da će ove godine nastaviti s procesom certifikacije zrakoplova C919 pred Agencijom Europske unije za sigurnost zračnog prometa (EASA). Taj je proces započeo 2018., piše HRT.

C919 za kinesko tržište, ali i međunardno

Model je jedan od dva komercijalna aviona koji su na nedjeljnoj pretpremijeri najvećeg azijskog aeromitinga letjeli uz obalu Singapura. Drugi je Airbusov, a Boeing ove godine ne predstavlja komercijalni zrakoplov.

COMAC ima dva putnička proizvoda: regionalni mlažnjak ARJ21, te veći dvomotorni uskotrupni zrakoplov C919 sa 158-192 sjedala. Ovaj drugi se natječe s poznatim modelima Airbus A320neo i Boeing 737 MAX 8. C919 obavio je prvi let izvan kontinentalne Kine u prosincu odletjevši za Hong Kong. Model ARJ21 koristi indonezijski TransNusa Air.

Vidimo rastući trend u kojem klijenti uključuju opciju C919 u razmišljanja o svojoj floti, rekao je Adam Cowburn iz Alton Aviation Consultancy. Konzultantska tvrtka za zrakoplovstvo IBA predviđa da bi sedam do deset zrakoplova C919 moglo biti isporučeno 2024.

S obzirom na to da su Airbusovi i Boeingovi uskotrupni zrakoplovimi A320neo i 737 MAX rasprodani gotovo čitavo desetljeće unaprijed, C919 ima snažnu priliku za dobivanje tržišnog udjela. Posebice na domaćem tržištu, rekao je Mike Yeomans iz konzultantske tvrtke za zrakoplovstvo IBA.

Neposredni izazovi za COMAC su vezani uz proizvodnju kako bi se zadovoljila lokalna potražnja. Neće zanemariti ni certificiranje za prodor na međunarodna tržišta, dodao je Yeomans.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno