Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Može li Rusija koristiti kriptovalute za izbjegavanje sankcija?

Rusija se suočava s oštrim financijskim sankcijama i strogom kontrolom izvoza zbog svoje vojne invazije na Ukrajinu.

Zemlja je na drugom mjestu u vlasništvu kriptovaluta po postotku stanovništva nakon Ukrajine. Rusija ima 17 milijuna vlasnika kriptovaluta, što čini 11,91% stanovništva; Ukrajina ima 6 milijuna vlasnika ili 12,73%, prema tvrtki TripleA za kripto plaćanja – piše capital.com

Rusija je također treća po veličini zemlja za rudarenje kriptovaluta, s 11,23% svjetske mjesečne stope “hashiranja”, pokazuje karta Sveučilišta Cambridge.

“Svakako nije slučajnost da je ruska vlada podnijela nacrt zakona o legalizaciji i reguliranju korištenja kriptovaluta kako se kaznene sankcije povećavaju. Rusija će tražiti sva sredstva da izbjegne ova ograničenja, a kripto će nedvojbeno biti jedan od načina na koji razmatra”, kaže David Carlisle, direktor politike i vanjskih poslova u Ellipticu.

Nema skrivanja od SWIFT izolacije

EU, Velika Britanija, SAD i Kanada uvele su sankcije Rusiji. Međutim, sankcije još ne obuhvataju isključivanje Ruske Federaciju iz SWIFT-a, međunarodnog platnog sustava  sa sjedištem u Belgiji. SWIFT je mreža od 11.000 financijskih institucija članica koje nadziru središnje banke u SAD-u, Japanu i Europi.

Može li Rusija koristiti kriptovalutu i njezine tehnologije da zamijeni neke SWIFT funkcije?

“Obrada SWIFT transakcija traje jedan-četiri dana, što je nevjerojatno dugo vrijeme za 2022. i razvoj interneta i kriptovaluta. Iako bi funkcije SWIFT-a mogle i trebale biti zamijenjene transakcijama kriptovalutama, druge zemlje i dalje obrađuju plaćanja i velike trgovinske sporazume koristeći bankovni sustav koji bi izrezao Rusiju”, kaže Daniel Yurcho, blockchain poduzetnik  i izvršni direktor NFT Marketplace-a.

“Sve dok i druge zemlje ne usvoje kripto plaćanja, Rusija ne bi mogla dovršiti sigurne transakcije bez međunarodne bankarske podrške.”

Štoviše, kriptovalutama nedostaju sigurnosna svojstva SWIFT-a, dodaje Yurco: “Dugotrajno vrijeme procesa posljedica je obrade transakcija u različitim valutama, vremenskim zonama i bankovnim procedurama različitih nacija. Iako su kripto plaćanja trenutna i transparentna, ostavljaju prostor za pogreške ako svaka strana u transakciji ne poduzima sigurnosne mjere.”

“Bez potrebne infrastrukture i sigurnosnih mjera opreza, kripto plaćanja postaju rizična za takve velike transakcije.”

Zamrznute tradicionalne valute, znače i zamrznute kriptovalute?

Iako je britanski premijer Boris Johnson najavio zamrzavanje imovine 100 ruskih oligarha i tvrtki, “malo je vjerojatno da bi osobe i entiteti pogođeni sankcijama sada pomjerali velike količine kriptovaluta”, kaže Caroline Malcolm, voditeljica međunarodne javne politike u Chainalysisu. “Institucije i osobe koje su pogođene vjerojatno su znale da se to događa i premjestile bi velike količine tradicionalnih valuta ili kriptovaluta prije ovotjednih događaja”, dodaje ona.

“Bogati pojedinci mogli bi koristiti kriptovalute kako bi zaobišli sankcije protiv njih na razne načine. Oni mogu ukloniti sredstva iz tradicionalnih bankovnih sustava i parkirati ih u sigurne kripto novčanike kako bi spriječili zamrzavanje svoje imovine”, kaže Yurcho. Problem je u tome što im trebaju razmjene u zemljama u kojima pokušavaju izbjeći sankcije za obradu tih transakcija.

“Obično u razvijenim zemljama mjenjačnice kriptovaluta podliježu istim procedurama i nadzoru od strane državnih tijela i vjerojatno bi mogle isključiti te pojedince i zamrznuti njihove novčanike koji se koriste za transakcije.

Vidim da su kriptovalute više alat za te pojedince za brzo uklanjanje sredstava iz tradicionalnih banaka ako se boje da bi njihova sredstva mogla biti zamrznuta ili podvrgnuta sankcijama u budućnosti.

Bilo bi im prilično teško obavljati plaćanja i transakcije na isti način na koji u ovom trenutku koriste tradicionalne valute zbog toga koliko su trenutno na meti vlada.”

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno