Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Osnovano Udruženje talijanskih gospodarstvenika u BiH

Svečanim prijemom koji je održan u sarajevskom hotelu Radon Plaza službeno je započelo sa radom Udruženje talijanskih gospodarstvenika u Bosni i Hercegovini, čiji je jedan od osnivača Intesa Sanpaolo Banka d.d. Bosna i Hercegovina.

Cilj udruženja je, između ostalog, praćenje svih kretanja vezanih za ekonomske pokazatelje između BiH i Italije, umrežavanje bh. i talijanskih kompanija, te pomoć talijanskim investitorima u BiH. Osnivači su Ambasada Republike Italije u BiH, a pored Intesa Sanpaolo Banke osnivači su i Bosancar d.o.o. Bosanska Krupa, R-S Silicon d.o.o. Mrkonjić Grad, Bytres d.o.o. Prijedor i Ella Textile d.o.o. Gradiška, koji su ujedno i prvi članovi ovog Udruženja.

Na svečanom prijemu prisutnim uzvanicima obratio se Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini NJ. E. Marco Di Ruzza koji je ovom prilikom izjavio: “Ambasada je snažno podržala inicijativu za stvaranje platforme za udruživanje talijanskih kompanija u Bosni i Hercegovini. To je zapravo projekt koji može povećati sinergiju između naših gospodarskih subjekata i suradnju s nadležnim tijelima u zemlji, pridonoseći daljnjoj konsolidaciji izvrsnih bilateralnih odnosa između Italije i BiH”.

Udruženje će svoje djelovanje usmjeriti na podršku aktivnostima svih svojih članova, te opći razvoj ekonomske razmjene u svrhu razvijanja i unaprjeđivanja odnosa između talijanskih i bh. gospodarstvenika, promoviranja i poticanja kontakata i suradnje s lokalnim, županijskim, entitetskim i državnim vlastima u BiH. Prirodni resursi BiH i dalje su nedovoljno iskorišteni, što ostavlja dovoljno prostora za investicije i nove prilive kapitala u energetskom sektoru, poljoprivredi, stočarstvu, rudarstvu, šumarstvu, ribarstvu, turizmu i drugim sektorima.

Za počasnog predsjednika Udruženja talijanskih gospodarstvenika u BiH izabran je NJ.E. Marco Di Ruzza, ambasador Republike Italije u BiH,  dok će funkciju Predsjednika Udruženja obnašati Giuseppe Franchi.

Na svečanoj ceremoniji ispred Intesa Sanpaolo Banke sudjelovali su Marco Trevisan, predsjednik Uprave, Stefano Borsari član Uprave, te Minja Filipović v.d. direktora Sektora poslova sa stanovništvom.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno