Nedjelja, 26 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Prema analizi Agencije za Bankarstvo FBiH neće biti rasta kamatnih stopa

Ekonomski stručnjaci iz Agencije za bankarstvo FBiH predviđaju kako tijekom 2022. godine ne bi trebalo doći do rasta kamatnih stopa na kredite koje daju komercijalne banke, piše Večernji list BiH.
Preuzimanje rizika Ovakva procjena napravljena je prije agresije Rusije na Ukrajinu i oni u svojim procjenama ističu kako “ne postoje pouzdane informacije na osnovi kojih bi se moglo utvrditi da će doći do rasta kamatnih stopa u tekućoj godini”.
Prisutna neizvjesnost u pogledu budućeg kretanja referentnih kamatnih stopa zahtijeva informiranost građana i gospodarstva o potencijalnim rizicima koji su vezani uz moguće promjene referentnih kamatnih stopa i u tom pogledu se od banaka očekuje poduzimanje aktivnosti i potpuna transparentnost.


“Iako smo svjesni da u kratkom roku ne može doći do značajnijih korekcija razine kamatnih stopa, nagle korekcije cijena mogle bi se pokazati rizičnim, pogotovo za portfelje kratkoročnih izloženosti prema gospodarskim društvima. Očekujemo da banke u svim dijelovima kreditnog portfelja vrše usklađivanje ročnosti sa stvarnom namjenom korištenja sredstava, što upućuje i na potrebu utvrđivanja odgovarajuće cijene kredita koja će uključiti i komponentu za preuzeti rizik”, stoji u procjeni ekonomskih stručnjaka iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH koji su još 2020.


U vrijeme izbijanja pandemije COVID-19 objavili svoje prvo supervizijsko očekivanje za postupanje banaka u izvanrednim okolnostima, a s tom su praksom nastavili i u ovoj godini. Iz Agencije su razočarani činjenicom da se rast kredita tvrtkama u prethodnom razdoblju nije kretao u skladu s očekivanom dinamikom. Prema preliminarnim podacima na razini bankarskog sektora FBiH, rast kredita tvrtkama, ne uključujući financijske institucije, u prošloj godini iznosio je minimalnih 2,1%. Agencija u idućem razdoblju očekuje značajniji doprinos i aktivnije poduzimanje mjera od bankarskog sektora na kreditnoj potpori tvrtkama s održivim i učinkovitim poslovnim projektima koji su nužni za potpuni oporavak ekonomije. Iako su se u ovom izvješću referirali samo na posljedice pandemije COVID-19, a ne i na rat u Ukrajini i političke turbulencije u samoj BiH, stručnjaci iz Agencije za bankarstvo FBiH ipak upozoravaju kako trenutačno okruženje u kojem posluju subjekti bankarskog sektora FBiH karakterizira neizvjesnost u vezi s budućim globalnim ekonomskim i sociopolitičkim kretanjima, na što utječu i posljedice pandemije COVID-19.

Ograničeni instrumenti “Instrumenti za ublažavanje koji su na raspolaganju kreatorima monetarne i fiskalne politike u BiH su ograničeni, a prisutne strukturalne slabosti nepovoljno utječu na mogućnosti planiranja i prilagođavanja poslovnih modela. Izgledi ipak postoje i ogledaju se u primjeni novih paradigmi, uključujući i primjenu novih tehnologija koje mogu doprinijeti povećanju učinkovitosti postupka i produktivnosti banaka, pri čemu se ne smije zanemariti potreba za dosljednom transparentnošću i društveno odgovornim djelovanjem. U takvom okruženju, sposobnost odgovarajućeg upravljanja rizicima uključujući i pravovremenu identifikaciju novih i rastućih rizika i instrumenata za njihovo ublažavanje je od presudne važnosti”, piše u izvješću Agencije za bankarstvo FBiH.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno