Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

TRŽIŠTA KAPITALA Burze diljem svijeta rastu na krilima mirovnih pregovora Rusa i Ukrajinaca, cijene nafte pale nakon što je Šangaj otišao u lockdown

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks porastao treći dan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijene dionice Tesle, dok su energetski i bankarski sektor bili pod pritiskom.
Dow Jones ojačao je 94 boda ili 0,27 posto, na 34.955 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,71 posto, na 4.575 bodova, a Nasdaq indeks 1,31 posto, na 14.354 boda.

Tijekom trgovanja S&P 500 bio je i u minusu, oko 0,6 posto, no kasnije se oporavio zahvaljujući skoku cijene dionice Tesle za više od 8 posto, nakon što je taj proizvođač električnih automobila objavio da će tražiti odobrenje investitora za ‘stock split’.

S druge strane, oštro su jučer pale, u prosjeku 2,5 posto, cijene dionica u energetskom sektoru zbog oštrog pada cijena nafte.

Trgovce ‘crnim zlatom’ zabrinulo je, naime, ‘zatvaranje’ Šangaja kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, što bi moglo dovesti do smanjenja potražnje za naftom u Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte.

Pad cijena barela ublažio je strahovanja od jačanja inflacije, koja se u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, blizu 8 posto.

Pod pritiskom su se jučer našle i dionice banaka, nakon što su danima rasle zahvaljujući nedavnom povećanju kamata američke središnje banke.

Premda se očekuje da će idućih mjeseci Fed još agresivnije povećati kamatne stope kako bi suzbio inflaciju, što bi moglo usporiti rast gospodarstva, cijene dionica posljednjih dana rastu jer se ulagači nadaju da je gospodarstvo dovoljno snažno da izdrži daljnje povećanje kamata.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača u napredak pregovora između Rusije i Ukrajine ovoga tjedna, nakon što je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij kazao da je spreman razgovarati o neutralnosti zemlje u sklopu mirovnog sporazuma s Rusijom.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,14 posto, na 7.473 boda, no frankfurtski DAX porastao je 0,78 posto, na 14.417 bodova, a pariški CAC 0,54 posto, na 6.589 bodova.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, ponajviše u Japanu jer će tamošnja središnja banka i dalje voditi vrlo labavu monetarnu politiku, dok su cijene nafte dodatno pale zbog restrikcija u cilju suzbijanja koronavirusa u Šangaju.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,2 i 0,8 posto. U Šangaju su, pak, skliznule 0,4 posto.

Cijene su nafte, pak, dodatno pale, nakon što su jučer potonule oko 8 posto. Trgovce je zabrinulo ‘zatvaranje’ Šangaja, što bi moglo dovesti do smanjenja potražnje za naftom u Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte.

„Šangaj čini oko 4 posto ukupne kineske potrošnje nafte. Tržišta se plaše da bi zbog smanjene gospodarske aktivnosti u tom gradu potrošnja nafte mogla osjetno pasti”, pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Izvor:tportal.hr

 

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno