Financa
Digitalni poslovni portal

Profit kompanije Apple u 2021 premašio $100 milijardi

Kada je Apple izvijestio rezultate za prvo tromjesečje svoje fiskalne 2022. godine, tvrtka je dosegla još jednu prekretnicu koju je samo nekoliko tvrtki prije nje prošlo. Ne samo da je proizvođač iPhonea premašio tromjesečni prihod od 100 milijardi dolara tek drugi put u svojoj rekordnoj povijesti, već je i po prvi put, na neki način, premašio 100 milijardi dolara godišnje dobiti.

Nakon što je prijavio rekordnu dobit od 34,6 milijardi dolara za blagdansko tromjesečje, Appleov neto prihod za 12 mjeseci koji je završio u prosincu 2021. popeo se na 100,6 milijardi dolara. Budući da Appleova fiskalna godina nije usklađena s kalendarskom (Appleova fiskalna godina završava u rujnu), rekord se službeno neće računati, ali ga je ipak vrijedno istaknuti. Uostalom, samo dvije tvrtke dosad su premašile 100 milijardi dolara godišnje dobiti, a jedna od njih je bio Vodafone nakon što je prodao svoj udio u Verizon Wirelessu 2014. Ostaje samo Saudi Aramco koji je 2018. izvijestio o neto dobiti od 111 milijardi dolara.

Kao što pokazuje sljedeći grafikon, Appleov neto prihod porastao je više od 100 puta od ere prije iPhonea. U dvanaest mjeseci zaključno s ožujkom 2005. Apple je izvijestio o dobiti od 752 milijuna dolara. Pet godina kasnije, tvrtka je prvi put premašila 10 milijardi dolara godišnje dobiti. Tijekom blagdanske sezone 2011., Appleov tromjesečni profit prešao je prekretnicu od 10 milijardi dolara i od tada je narastao za još 165 posto.

 

Izvor: statista.com

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije