Financa
Digitalni poslovni portal

Radnicima u autoindustriji 33 posto veće plaće

Sindikat radnika u autoindustriji postigao dogovor sa General Motorsom. Ukoliko ugovore odobre i članovi sindikata u Fordu i Stellantisu, za 33 posto bi se povećale plaće radnika u autoindustriji, sa prilagođavanjima za troškove života.

Članovi sindikata organizacije američke autoindustrije, The United Auto Workers (UAW) izglasali su novi ugovor sa General Motorsom. Ovo je prvi od tri proizvođača automobila iz Detroita koji je ratificirao sporazum koji bi mogao okončati spor sa radnicima. Serija štetnih višetjednih štrajkova bi se napokon trebala okončati.

Ugovor je usvojen sa nešto više od 3.400 glasova, odnosno 54,7 posto radnika koji su glasali za njega. Glasnogovornik sindikata potvrdio je da su to zvanični podaci kompanije General Motors, prenosi AP.

Rezultat glasanja je bio tješnji nego što je očekivano poslije proslava sindikata UAW prošlog mjeseca. Odobreni su mnogi ključni zahtjevi zbog kojih je bilo organizirano šest tjedana štrajkova. Sudjelavali su zaposlenici u tri velika proizvođača automobila iz Detroita: General Motorsu, Fordu i Stellantisu.

Glasanje o ugovoru je u kompaniji Ford trebalo biti završeno jučer. U Stellantisu se očekuje da će biti završeno do utorka.

Povišica za 33 posto

Ukoliko tri ugovora odobri ukupno 146.000 članova sindikata, za 33 posto bi se povećale plaće radnika u autoindustriji, sa prilagođavanjima za troškove života. Glavni radnici u sklapanju automobila bi odmah dobili povećanje plaća od 11 posto i zarađivali oko 42 dolara na sat dok ugovori ne isteknu u travnju 2028. godine.

Američki predsjednik Joseph Biden pozdravio je rješenje kojim se obustavlja štrajk kao ranu pobjedu. Smatra da je ovo dokaz, da je ekonomija usmjerena na radnike. Međutim, uspjeh tih okvirnih ugovora će na kraju zavisiti od sposobnosti proizvođača automobila da nastave stvarati dobit kako budu prelazili na električna vozila na tržištu na kojem je oštra konkurencija.

Tisuće članova sindikata UAW pridružile su se štrajkačima 15. rujna. Načelni sporazumi su postignuti krajem prošlog mjeseca. Umjesto da štrajkuju u jednoj kompaniji, sindikat se usmjerio na pojedinačne tvornice sva tri proizvođača automobila. Na vrhuncu je oko 46.000 od 146.000 radnika sindikata u kompanijama u Detroitu učestvovalo u štrajku, prenosi Aljazeera.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije