Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Ruska pšenica preplavit će tržišta

Žetva ruske pšenice mogla bi doseći 92,9 milijuna tona, prema lokalnoj logističkoj tvrtki Rusagrotrans.
Američko ministarstvo poljoprivrede predviđa 90 milijuna tona, isključujući Krim, analitičari SovEcona 91,6 milijuna tona, a konzultantska tvrtka IKAR 92 milijuna tona, što je sve blizu rekordnih 92 milijuna tona koliko su ubrali prošle godine.

Krajem listopada, ministarstvo poljoprivrede zemlje također je značajno povećalo prognozu žetve žitarica za 2023. na 140 milijuna tona, uključujući 93 milijuna tona.

Ono što je važnije za svjetska tržišta, kako piše Agrarheute, jest da se iz te zemlje očekuje veliki izvoz, rekordnih 37,5 milijuna tona pšenice, zbog velikih zaliha iz prethodne godine. Ta ogromna količina vrši veliki pritisak na svjetske izvozne cijene. Istodobno, veliki izvoznici poput Australije i Kanade ove godine imaju manji urod i slabiji izvozni potencijal.

Ni Ukrajina zbog logističkih problema ove godine ne može izvesti toliko pšenice koliko lani, iako ima bolju žetvu.

Najveći uvoznici ruske pšenice, s oko 40 posto izvoza, posljednjih su godina Egipat i Turska. Egipat je 80 posto žitarica uvozio iz Rusije, ali i iz Ukrajine. Turska ga prerađuje u brašno za izvoz na Bliski istok, Afriku i Aziju. Veliki kupci su i Iran i Sirija.

Prema Ruskom savezu žitarica, izvoz pšenice dosegao je mjesečni rekord svih vremena od 5,8 milijuna tona u rujnu 2023. Ukupni izvoz u prvom kvartalu sezone 2023./24. (počinje ovog srpnja i traje do kraja lipnja 2024.) bila je 59 posto veća nego u prethodnoj.

U prva tri mjeseca tekuće tržišne godine Rusija je činila 28 posto svjetskog izvoza pšenice, u usporedbi s 21 posto lani, potvrđuje Peter McMeekin, trgovac žitom i analitičar iz Australije.

Izvor: seebiz.eu

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno