Financa
Digitalni poslovni portal

ECB upozorila europske banke na rizike sankcija Rusiji

Europska središnja banka (ECB) upozorila je bankarske grupe sa značajnom izloženošću u Rusiji da se pripreme za uvođenje međunarodnih sankcija protiv Moskve ako napadne Ukrajinu – piše Financial Times.

Upozorenje ECB-a, koji nadzire 115 najvećih banaka eurozone, dolazi nakon što su SAD zaprijetile Rusiji “velikim posljedicama” ako pošalje vojsku u Ukrajinu.

Sankcije bi značajno povećale rizike za međunarodne banke s velikom izloženošću u Rusiji. To uključuje  američki Citi, francuski Société Générale, austrijski Raiffeisen i talijanski UniCredit.

Šta je zatražio ECB?

Dužnosnici ECB-a zatražili su pojedinosti o tome kako će se banke nositi s različitim scenarijima. Prvenstveno se misli na potez blokiranja pristupa ruskim zajmodavcima globalnom platnom sustavu Swift, prema izvorima od  nekoliko ljudi upoznatih s razgovorima.

Zahtjevi naglašavaju kako ECB želi osigurati da europske banke mogu poštivati ​​svaki mogući režim sankcija. Također je zahtjev da su u mogućnosti brzo prekinuti odnos s  klijentima s kojima im je zabranjeno poslovanje.

Središnja banka je istražila rizike različitih scenarija i izvršila pritisak na zajmodavce da podijele pojedinosti o vlastitim procjenama i planovima za nepredviđene situacije, prema ljudima koji su bili upoznati s raspravama.

Također su zatražene informacije o ruskoj i ukrajinskoj izloženosti od Deutsche Bank i ING-a, najvećih zajmodavaca u Njemačkoj, odnosno Nizozemskoj. Citi, Deutsche Bank, SocGen, Raiffeisen i ING odbili su komentirati, kao i ECB. UniCredit nije bio dostupan za komentar.

Međunarodne banke, uključujući njihove ruske podružnice, imaju oko 121 milijardu dolara imovine koju im duguju subjekti sa sjedištem u Rusiji, a postoji 128 milijardi dolara financiranja zajmova i depozita od strane ruskih subjekata stranim bankama, prema Banci za međunarodna poravnanja.

Soc Gen ima najveću financijsku izloženost prema Rusiji od bilo koje europske banke, s 2,6 milijardi eura, prema istraživanju JPMorgana. Austrijski Raiffeisen ima 1,9 milijardi eura.

UniCredit ima 1,4 milijarde eura izloženosti. Andrea Orcel, njezin izvršni direktor, bio je jedan od najviših rukovoditelja talijanskih tvrtki koji su se jučer pridružili videosastanku s Vladimirom Putinom, ruskim predsjednikom, kako bi razgovarali o gospodarskim vezama.

Reakcije banaka

Izvršni direktor jedne od banaka rekao je da je glavni rizik od sankcija za njene ruske operacije investicijskog bankarstva. One se bave velikim multinacionalnim tvrtkama i oligarsima. Rizik za komercijalno bankarstvo, koje se bavi srednjim tvrtkama, je manji.

Izvršni direktor  je rekao da bi najveći “sistemski rizik” bio ako bi Rusija bila odsječena od mreže plaćanja Swift, što bi moglo “imati utjecaj na cijeli bankarski sustav u Rusiji”.

Drugi rizik za europske banke je da bi sukob u Ukrajini mogao pogoditi vrijednost rublje, smanjujući vrijednost kapitala u njihovim ruskim jedinicama.

Drugi izvršni direktor europske banke  (pod ingerencijom ECB) rekao je da postoji zabrinutost zbog rizika odlaska u zatvor u Rusiji. Ovo u slučaju Moskva uzvrati bankama koje su pokušale provesti sankcije.  “Moramo biti u mogućnosti provesti sankcije vrlo brzo. . . ponekad je potrebno vrijeme, možda ćete morati prekinuti odnose”, rekao je izvršni direktor.

Michael Lyons iz odvjetničke tvrtke Clifford Chance rekao je da bi sankcije mogle pogoditi široku skupinu banaka. “Klijenti retail banaka nisu samo obične fizičke osobe, već i pravne osobe, te privatni [poslovni] subjekti. Neke mogu imati značajne odjele za upravljanje imovinom visokovrijednih klijenata.”

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije