Financa
Digitalni poslovni portal

Rat u Ukrajini stvara pritisak na tržište osiguranja: Lloyd’s očekuje velike zahtjeve za nadoknadom štete

Londonski Lloyd’s objavio je u četvrtak da će u ovoj godini biti sučeljen s velikim zahtjevima za nadoknadom štete, povezane s ruskom invazijom na Ukrajinu, izdvojivši među pogođenim sektorima zrakoplovstvo.
Londonsko tržište komercijalnog osiguranja traži od svojih članica pojedinosti o izloženosti sukobu, rekao je za Reuters predsjednik Lloyd’sa Bruce Carnegie-Brown, dodajući da je još prerano za procjene o visini gubitka.

Lloyd’s okuplja oko 100 članica koje “pokrivaju” složene rizike, vezane za, primjerice, avione, brodove i naftne platforme.

Smatra se da bi ruska invazija na Ukrajinu i sankcije kojima ju je Zapad odlučio kazniti mogli izazvati posebno velike gubitke među osiguravateljima u zrakoplovstvu.

Globalnim tvrtkama za leasing uskoro istječe rok u kojem, prema sankcijama, moraju od ruskih avioprijevoznika osigurati povrat više od 400 aviona vrijednih gotovo 10 milijardi dolara.

Analitičari kažu da bi pravni sporovi prijevoznika, tvrtki za leasing i osiguravatelja mogli trajati i 10 godina.

Lloyd’s je priopćio da poslovanje osigurano u Ukrajini, Rusiji i Bjelorusiji čini manje od jedan posto njegovog ukupnog poslovanja.

“Što se naše izravne izloženosti tiče, ona je prilično niska. Daleko su veći problem sekundarne posljedice, a među njima će sigurno biti zrakoplovstvo”, rekao je Carnegie-Brown, dodavši da će u tom segmentu konačne posljedice biti značajne.

Neke police osiguranja aktiviraju se ratom, a neke rat ne pokrivaju, pa je izloženost teško izračunati, dodao je. Osiguranici su obavijestili osiguravatelje o vjerojatnim zahtjevima za isplatom, ali ih još nisu podnijeli, napomenuo je.

Pandemija covida 19 teško je pogodila Lloyd’s u 2020. godini, ali tržište se prošle godine oporavilo nakon što je podiglo premije i isključilo virus iz polica. Prošlu godinu zaključili su s dobiti prije poreza od 2,3 milijarde funti (3,04 milijarde dolara), nakon gubitka od 900 milijuna funti u 2020.

“Tržišna disciplina osiguranja omogućit će održivu profitabilnost u godinama koje dolaze, zajedno s bilancom koja može podržati našu ambiciju da rastemo profitabilno”, rekao je izvršni direktor John Neal u izjavi.

Izvor:tportal.hr

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije