Financa
Digitalni poslovni portal

Rusi u Crnoj Gori vlasnici 3,9 miliona kvadrata zemljišta

Ruski državljani posjeduju ili su suvlasnici 18.906 nekretnina i 3,9 milijuna četvornih metara zemljišta u Crnoj Gori

Ruski državljani posjeduju ili su suvlasnici 18.906 nekretnina i 3,9 milijuna četvornih metara zemljišta u Crnoj Gori, rečeno je crnogorskom listu Pobjeda u Upravi za nekretnine Crne Gore.

Ukupna površina ruskih nekretnina, koje uključuju stambeno-poslovne prostore, iznosi 1.151.657 četvornih metara, dok je broj parcela koje su kupili u Crnoj Gori 12.598.

Podaci koje je Pobjedi dostavila Uprava za nekretnine prva su službena informacija o broju ruskih nekretnina u Crnoj Gori koja se objavljuje u medijima. Prikupili su ih službenici te državne institucije na temelju adresa prebivališta vlasnika upisanih u dostavljenu dokumentaciju.

Prema tim podacima, Rusi imaju nekretnine u 13 crnogorskih općina, najviše u Budvi, Baru i Herceg Novom.

Ukupna vrijednost nekretnina koje Rusi imaju u Crnoj Gori nije poznata, ali se točan iznos imovine povezuje s oligarsima bliskim režimu Vladimira Putina, te ruskim državnim dužnosnicima.

“Rusi se boje sankcija i ovih dana žele prenijeti nekretnine sa svojeg imena. Trenutno ne žele prodaju jer ne znaju kamo će s novcem. Ne žele ga držati u domaćim bankama jer smatraju da će im ga država lakše oduzeti s računa ako im se uvedu sankcije”, rekao je Tomislav Ranković iz budvanske agencije Kamin nekretnine.

U tekstu Pobjede navodi se da su među vlasnicima nekretnina Oleg Deripaska, koji se smatra jednim od Putinovih omiljenih oligarha, glavni moskovski tužitelj Denis Popov i Andrej Malevski.

Rusi su i dalje najveći kupci nekretnina u Crnoj Gori, ali je njihov interes posljednjih godina znatno opao, na što je utjecalo i zahlađenje odnosa Crne Gore i Rusije, ocjenjuje list.

Izvor: bonitet.com

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije