Financa
Digitalni poslovni portal

Ryanair u gubitku od EUR 96 milijuna u IV kvartalu 2021

Irski niskobudžetski avioprijevoznik Ryanair izvijestio je o gubitku od 96 miliona EUR za posljednja tri mjeseca 2021. godine.

U usporednom kvartalu 2020. godine, ova kompanija je imala gubitak od 306 miliona EUR, a u posljednja tri mjeseca predpandemijske 2019. zabilježila je profit od 88 miliona eura.

Ryanair je u saopćenju ponovio da za cijelu financijsku godinu, koja se završava 31. marta, predviđa gubitak između 250 miliona i 450 miliona EUR, prenosi Reuters.

Glavni izvršni direktor kompanije Michael O’Leary  rekao je da su poslovni izgledi i dalje izuzetno neizvjesni, iako je posljednjih tjedana došlo do “veoma snažnog oporavka” rezervacija, jer je zabrinutost oko omikron soja kovida počela da blijedi.

Financijski direktor Ryanaira Nil Sorahan izjavio je u intervjuu Reutersu da činjenica da toliko rivalskih kompanija smanjuje kapacitete u odnosu na nivoe prije covida znači da je „apsolutno moguć pritisak na povećanje cijena karata“ u ljetnjoj sezoni.

On je dodao da, ako bi Ryanair bio prinuđen da smanji cijene karata kako bi privukao klijente, kompanija to može da učiniti jer jer u mnogo boljoj poziciji od rivala.

Iz Ryaniara su i ovom prilikom potvrdili ranije procjene da će ovu financijsku godinu završiti za nešto manje od 100 miliona prevezenih putnika.

Sorahan je takođe rekao da Ryanair nije “ni blizu” dogovora sa Boeingom o novoj porudžbini aviona 737. Irska avio-kompanija je u septembru iznenada prekinula pregovore sa američkim proizvođačem aviona o porudžbini 10 letjelica 737 MAX vrijednih desetine milijardi dolara zbog neslaganja oko cijene, ali je dodala da će ostati u kontaktu sa Boeingom, koji je njegov dominantan dobavljač.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije