Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

SAD tuži Apple za monopolizaciju tržišta pametnih telefona

SAD su podigle značajnu tužbu protiv Applea. Optužili su tehnološkog diva za monopoliziranje tržišta pametnih telefona i slamanje konkurencije. U pravnoj tužbi, ministarstvo pravosuđa tvrdi da je tvrtka zloupotrijebila kontrolu nad trgovinom aplikacija za iPhone kako bi “zaključala” kupce i programere.

Optužuje tvrtku za poduzimanje nezakonitih koraka kako bi osujetila aplikacije koje se smatraju prijetnjom i učinila konkurentske proizvode manje privlačnima.

Apple negira tvrdnje i obećao je da će se “energično” boriti protiv tužbe.

Opsežna tužba, podnesena saveznom sudu u New Jerseyju zajedno s državnim odvjetnicima 16 saveznih država, predstavlja jedan od najvećih izazova do sada za Apple. Kompanija se posljednjih godina susretala s velikim brojem pritužbi na svoje postupke.

Navodi se da je Apple koristio “niz pravila za promjenu “ i ograničio pristup svom hardveru i softveru, u pokušaju da poveća vlastitu dobit, dok je povećavao troškove za korisnike i gušio inovacije.

Apple je zadržao monopolsku moć na tržištu pametnih telefona ne samo time što je ostao ispred konkurencije po zaslugama, već i kršeći savezni antimonopolski zakon. Kupci ne bi trebali plaćati više cijene jer tvrtke krše zakon.

Merrick Garland, državni odvjetnik na tiskovnoj konferenciji najavljujući tužbu

Žalba na 88 stranica fokusira se na pet područja u kojima je Apple navodno zlorabio svoju moć, prenosi BBC.

Na primjer, SAD tvrdi da je Apple koristio svoj postupak pregleda aplikacija kako bi spriječio razvoj takozvanih super aplikacija i aplikacija za streaming. Bojali su se da će takve aplikacije manje potaknuti korisnike da se drže iPhonea.

Također se navodi da je Apple otežao povezivanje iPhonea s pametnim satovima koje su izradili konkurenti. Te da je blokirao banke i druge financijske tvrtke u pristupu njegovoj tehnologiji plaćanja dodirom. To je Appleu omogućilo zaradu milijardi u naknadama od obrade transakcija Apple Paya.

Žalba se također usredotočuje na način na koji Apple tretira poruke poslane s konkurentskih telefona. Izdvaja ih zelenim mjehurićima i ograničava videozapise i druge značajke. Kaže se da su Appleovi potezi stvorili “društvenu stigmu” koja je pomogla tehnološkom divu da zadrži svoju vlast na tržištu.

Apple je rekao da su kupci lojalni jer su bili sretni. I da je prema američkom zakonu slobodno birao svoje poslovne partnere. Istaknuo je brigu o privatnosti i sigurnosti kako bi opravdao svoja pravila.

Tvrtka je rekla da će tražiti od suda da odbaci tužbu

“Vjerujemo da je ova tužba pogrešna s obzirom na činjenice i zakon. I energično ćemo se braniti protiv nje”, rekla je tvrtka.

Slučaj će ovisiti o pitanju motivacije, rekao je Bill Baer, gostujući suradnik na Brookingsu koji je bio antimonopolski dužnosnik pod Obaminom administracijom.

Zakoni protiv tržišnog natjecanja i njihova sudska tumačenja sugeriraju da kada ste monopolist i ponašate se bez legitimnog poslovnog opravdanja osim da ograničite konkurenciju i učvrstite svoj monopol, onda je to problematično.

Bill Baer, gostujući suradnik na Brookingsu

To je treća pravna tužba s kojom se Apple suočava od strane američke vlade od 2009.

Ako vlada dobije slučaj, to bi moglo prisiliti Apple da revidira svoje trenutne ugovore i praksu – ili čak dovesti do raspada tvrtke. Dionice Applea pale su za više od 4% dok su ulagači probavljali implikacije pravne bitke.

Bilo kakvim potencijalnim promjene trebale bi godine da se materijaliziraju dok slučaj prolazi kroz sudove.

Profesorica Sveučilišta Vanderbilt Rebecca Allensworth nazvala je slučaj “blockbusterom”, nakon drugih tužbi koje je Ministarstvo pravosuđa pokrenulo protiv velikih tehnoloških divova. Google, Meta i Amazon suočavaju se sa sličnim tužbama.

Rekla je da se u biti radi o povećanju funkcionalnosti između pametnih telefona i tomga da se tehnologija i softver naprave pristupačnijima potrošačima i drugim tvrtkama.

“Ne radi se o razbijanju Applea na male jedinice ili izdvajanju odjela”, rekla je.

Apple se suočava sa rastućim pravnim reakcijama zbog svog iOS ekosustava i poslovne prakse.

Uvučen je u dugotrajnu pravnu bitku s Epic Gamesom, koji čini Fortnite.

Prošlog mjeseca EU ga je kaznila s 1,8 milijardi eura zbog kršenja zakona o tržišnom natjecanju u streamingu glazbe. Tvrtka je spriječila usluge streaminga da informiraju korisnike o opcijama plaćanja izvan Appleove trgovine aplikacija, objavila je Europska komisija.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno