Financa
Digitalni poslovni portal

Skriveni testovi Appleovim kandidatima za posao

Podrazumijeva se i očekuje da će velika kuća, kakva je kompanija Apple, pažljivo birati svakog člana ekipe. Kad Apple zapošljava, podrazumijevaju se i zahtjevni testovi.

Testovi koji se koriste, intervjui i ostali alati dovedeni su do savršenstva i prilagođeni potrebama kompanije i određenim pozicijama. Ipak, iako su svi krugovi intervjua formalni i traže određene rezultate, Apple poslodavci koriste i skrivene testove, prenosi Bonitet.

Carmine Gallo se godinama bavi ovom temom i proveo je neko vrijeme sa Apple timovima kako bi skupio materijal za svoje knjige. Među podacima koje je objavljivao su i Google intervjui za nove kandidate i ’magičnih’ sedam krugova (koga zanima, Dante podseća na sedam krugova u čistilištu, ali broj sedam je vezan i za smrtne grijehe). I Apple se oslanja na brojku sedam i Gallo navodi skrivene testove kojima poslodavci ’između redova’ ispituju kandidate i tako prikupljaju dodatne informacije.

Dakle, u svakoj rundi intervjua Apple ne traži samo prave odgovore već i nešto više i iznad toga. Kako?

Apple zapošljava ’između redova’

Prvo što će ispitivači i budući poslodavci testirati van formalnih alata su emotivne reakcije, ’ljudskost’, empatiju. Na primjer, ispitivači će iscenirati susret kandidata sa čistačicom i promatrati će reakciju – je li ljubazan, ponaša li se nadmeno, hoće li reći ’hvala’ ako mu pridrži vrata ili ’oprostite’ ako prošeta upravo očišćenom prostorijom.

Iznenadna pitanja su dio palete skrivenih testova u tijeku usmenog intervjua. Recimo, ispitivač će usred razgovora koji se tiče obavljanja posla, postaviti pitanje: “Je li kokos voće?“. Ovakvo ometanje testira kandidata i procenjuje njegovu reakciju na iznenadne ometajuće situacije kao i brzinu kojom misli.

Iznenadna pitanja i od strane nekoga koga kandidat ne mora impresionirati, također je jedan od ’test trikova’. Recimo, ako bi ta ista čistačica nekim povodom omela razgovor pitanjem koje je zasigurno van konteksta.

Poznajući činjenicu da svatko voli da se o njemu razgovara, na ovim skrivenim testovima ispitivači podmeću priču o nekom trećem. Cilj je da se simulira poslovno okruženje sa više suradnika i procijeni reakcija kandidata kada je tema neko drugi.

Kašnjenje, tko gdje sjedi i ’što ćete popiti?’

Nije neobično da ispitivači namjerno kasne na intervju i tako testiraju potencijalnog zaposlenika i njegovu reakciju na ovakav ometajući faktor. Reakcija na kašnjenje otključava svaki karakter i mnogo govori o osobnosti. Prije svega, pokazat će se koliko je dotični strpljiv, otporan i kako se uopće drži kada je situacija napeta. Za poslovanje, ovo su vrlo važne odlike.

Gdje će kandidat odabrati da sjedne – ovo je od izuzetne važnosti za procjenu osobnosti, tvrde Apple eksperti za procjenu. Kandidatu se ostavlja da odabere hoće li sjesti preko puta ispitivača, pored njega ili za drugim krajem stola. Ovakav govor tijela govori o samopouzdanju i odnosu s autoritetima. Zanimljivo je i hoće li kandidat za online intervjue odabrati da sjedi u svojoj radnoj sobi, vani na klupi ili u dnevnom boravku. 

Hoće li ispitivač tijekom intervjua ponuditi kandidatu kavu ili čaj? To prije svega govori što on misli o osobi koja je potencijalni zaposlenik, nesvjesno, naravno. Dati nekome nešto što mu treba, a on to prihvati, daje pozitivan ton cijelom razgovoru i opušta obje strane. Ukoliko ponuđene kavu ili čaj kandidat odbije, to već oslikava potencijalno njegov negativan stav prema autoritetu preko puta i situaciji u kojoj se nalazi. U prijevodu, ne bi se dugo zadržavao bez potrebe i ne bi poslovan razgovor pretvorio u prijateljsko ćaskanje. Opet, nesvjesno, naravno.

Apple zapošljavanje, dakle, nikada nije baš kao što izgleda na prvu loptu. Eksperti ovog giganta će iskoristiti sve moguće alate kako bi došli do savršenog člana tima.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije