Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Smirivanje inflacije bilo bi teško bez bolnih ekonomskih rezova

Kreatori monetarne politike i vodeći akademici nastavili su slati poruke o kamatnim stopama. A svjetski i poslovni lideri postali su optimističniji u pogledu ekonomskih izgleda u 2023. godini. Govoreći na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, predsjednik Švicarske nacionalne banke Thomas Jordan poslao je upozorenje. Kaže da bi smirivanje inflacije sa “previše visokih” nivoa moglo biti teško bez krupnih i bolnih ekonomskih poteza.

Smirivanje inflacije neće biti lako

Ne potcjenjujte efekte drugog kruga inflacije. Firme više ne oklijevaju da podignu cijene i to je signal da neće biti lako vratiti inflaciju na dva posto”, istakao je. Jordan je izrazio nadu da bi se smirivanje inflacije moglo dostići “ograničenim ekonomskim efektima”, bez ikakvih garancija, prenosi Financial Times.

Bivši ministar financija Sjedinjenih Američkih Država Larry Summers koji sada radi na Harvardu, ne smatra više pogrešnim očekivanja tržišta od kretanja kamatnih stopa. Međutim,  misli da su stope završile na nivou većem od onog koji su financijska tržišta očekivala.

On je dodao da bi bila “ozbiljna greška” za središnje banke ili vlade da podignu ciljanu inflaciju sa nivoa od dva posto. To su preporučili neki ekonomisti. Jedan od njih je bivši glavni ekonomista MMF-a Olivier Blanchard.

Izvor: bankar.me

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno