Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Što se na Wall Streetu očekuje nakon francuskih izbora

Francuski birači sutra izlaze na birališta kako bi glasovali u posljednjem krugu tijesne predsjedničke utrke između aktualnog predsjednika Emmanuela Macrona i suparnice Marine Le Pen.

Iako se par suočava s reprizom onoga „oči u oči“ iz 2017., centrist Macron u petak je vodio protiv svoje krajnje desne protivnice.

Posljednjeg dana kampanje uoči drugog kruga glasovanja ovog vikenda, ankete su pokazale da Macron ima prednost od 57,5% u odnosu na onu Le Pen od 42,5%.

No, s obzirom na to da izbori dolaze u vrijeme ponovnog ekonomskog i političkog pritiska, kako unutar zemlje tako i unutar Europe općenito, ishod je daleko od izvjesnog, prema Wall Streetu, prenosi CNBC.

Evo pogleda na predviđanja banaka:

Goldman Sachs

Goldman Sachs je istražio je javno mnijenje, i prema tome naveo kako Macron ima 90% izgleda za pobjedu.

Uspije li sadašnji predsjednik, ulagači mogu očekivati ​​kontinuitet unutar tržišta – čak i dok Macron nastoji oživjeti svoju reformsku agendu. Takve su reforme već uvelike ugrađene u trenutne tržišne prognoze, rekla je banka u poruci objavljenoj u četvrtak.

Pobijedi li Le Pen, međutim, tržišta bi mogla biti šokirana usred rastuće neizvjesnosti oko francuske unutarnje politike i politike EU.

Prema francuskom izbornom sustavu, predsjedničke ovlasti uglavnom diktira parlament. Sposobnost vladanja konačnog pobjednika biti će stoga određena parlamentarnim izborima u lipnju, a uz malu parlamentarnu popularnost, Le Pen bi se mogla suočiti s institucionalnim zastojem.

To bi moglo negativno utjecati na povjerenje investitora i ulagača, rekli su iz Goldman Sachsa, dodajući da će njihov tržišni tim s oprezom financirati u slučaju pobjede Le Pen.

Citigroup

Iako Citigroup također predviđa pobjedu Macrona, vjerojatnost je nešto manja i iznosi samo 65%.

Doista, banka s Wall Streeta rekla je da su šanse za pobjedu Le Pen sada “znatno vjerojatnije nego 2017.”, usred rizika od niskog odaziva birača i nevoljkosti među ljevičarskim glasačima da podrže Macrona.

To bi moglo predstavljati negativne rizike za tržišta dionica, a francuske banke će se vjerojatno suočiti s najvećim udarom.

“Iznenađujuća pobjeda Le Penove i povezani rast raspona obveznica vjerojatno bi doveli do negativnog pritiska na ukupni učinak francuskog tržišta dionica”, stoji u poruci od utorka.

U međuvremenu bi euro pod pritiskom pobjede Le Penove vjerojatno pao na 1,065 u odnosu na dolar, priopćila je banka. Pobjeda Macrona bi, s druge strane, donijela “blagi porast”.

Societe Generale

Za Societe Generale, krajnji ishod je isto tako nejasan, a pobjeda Le Pen “ne može se isključiti”.

“Utrka je vrlo tijesna, a neizvjesnost je i dalje velika. Još uvijek vidimo zadovoljstvo oko ovih izbora, a pobjeda Le Penove dovela bi do ponovnog oštrog rasta cijena”, rekla je francuska banka u utorak.

Opet, tržišta kapitala — posebice banke eurozone i talijanske dionice, koje su oboje osjetljive na EU integracije — bila bi među najteže pogođenima pobjedom Le Pen.

Banka je također prethodno navela oko 37 francuskih dionica s tržišnom kapitalizacijom iznad 1 milijarde eura koje bi mogle biti pod posebnim pritiskom političkih rizika povezanih sa socijalnim nemirima, nacionalizacijom imovine i politikom EU. To uključuje Air France-KLM, Accor i Renault.

U međuvremenu, na potraživanjima obveznica, razlika između francuskih i njemačkih 10-godišnjih obveznica mogla bi skočiti na 90 baznih bodova prije nego što bi se u konačnici smirila u rasponu od 60 do 90 baznih bodova, ako Le Pen pobijedi. Da Macron bude ponovno izabran, rasponi bi vjerojatno ostali oko trenutnih razina na 45-50 baznih bodova, navodi se.

‘Puno je toga na kocki’

Ekonomisti su se drugdje složili da bi konačni ishod mogao označiti odlučujuću prekretnicu u francuskoj politici.

“Pobjeda bilo kojeg od njih bi Francusku odvela na potpuno drugačiju političku, gospodarsku, europsku i geopolitičku putanju”, rekao je ING Economics u četvrtak.

Dok bi pobjeda Macrona vjerojatno dovela do daljnje EU integracije, pobjeda Le Pen bi bila “nepovoljna za koheziju Europe” u trenutku kada se suočava s ponovnim pritiskom protivnika u Rusiji.

“Kako je Francuska uvijek bila jedna od pokretačkih snaga europskih integracija, izbor euroskeptičnog francuskog predsjednika bio bi grubo buđenje za Europsku uniju. Da ne spominjemo činjenicu da je Le Pen također bila skeptičnija prema europskim sankcijama protiv Rusije”, stoji u poruci.

Među prioritetima Le Pen je povlačenje Francuske iz integriranog zapovjedništva NATO-a i traženje zbližavanja s Moskvom – što je jasno odstupanje od šireg stava EU.

“Ovaj skok u nepoznato vjerojatno bi doveo do nepovoljne reakcije financijskih tržišta i vrlo neizvjesne ekonomske putanje, što bi utjecalo na izglede za rast u nadolazećim godinama”, rekli su iz ING.

U međuvremenu, oprečna stajališta para o domaćoj politici mogla bi imati velike implikacije na poslovanje i na strana ulaganja, prema Berenberg Economics.

“Puno je toga u igri za Francusku i EU”, istakli su ekonomisti u petak.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno