Financa
Digitalni poslovni portal

Švicarska središnja banka testira veleprodajni CBDC s komercijalnim partnerima

Švicarska je poduzela još jedan korak kako bi razjasnila putokaz za integraciju digitalnih valuta središnje banke (CBDC) u trenutni financijski sustav. 

Švicarska narodna banka (SNB), središnja banka zemlje, završila je drugu fazu projekta Helvetia sa svojim partnerima integracijom veleprodajnog CBDC-a u postojeće back-office sustave i procese pet banaka, odnosno Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, Hypothekarbank Lenzburg i UBS.

Banka za međunarodna poravnanja i švicarski pružatelj usluga financijske infrastrukture SIX pridružili su se kao partneri SNB-u u II fazi projekta Helvetia, koji se održao tijekom četvrtog tromjesečja 2021.

Zamišljen kao višefazna istraga o namire tokenizirane imovine u novcu središnje banke, Projekt Helvetia ima za cilj pripremiti središnje banke za budućnost u kojoj je tokenizirana financijska imovina temeljena na DLT-u norma. Projekt se fokusira na rješavanje operativnih, pravnih i političkih pitanja vezanih uz naselja. U službenom priopćenju stoji da nedostatak postojeće sistemske DLT platforme ne znači da takve platforme neće biti u budućnosti.

Švicarska je bila idealna zemlja za nastavak eksperimenta budući da je izdavanje veleprodajnog CBDC-a, koji se posebno koristi za namirivanje međubankovnih transfera i povezanih veleprodajnih transakcija, na distribuiranoj DLT platformi kojom upravlja i koja je u vlasništvu privatne tvrtke moguće prema zakonu.

Druga faza projekta Helvetia istraživala je namiru međubankovnih, monetarnih i prekograničnih transakcija na testnim sustavima SIX Digital Exchange (SDX), švicarskog sustava bruto namire u stvarnom vremenu — SIX Interbank Clearing (SIC) — i osnovnog bankarstva sustava, navodi se u najavi.

“Kako bi nastavile ispunjavati svoje mandate osiguravanja monetarne i financijske stabilnosti, središnje banke moraju ostati u tijeku s tehnološkim promjenama”, istaknuo je član upravnog odbora SNB-a Andréa M. Maechler. Ona je nastavila:

“Projekt Helvetia je izvrstan primjer kako to postići. To je omogućilo SNB-u da produbi svoje razumijevanje o tome kako se sigurnost novca središnje banke može proširiti na tržišta tokenizirane imovine.”

Prva faza projekta Helvetia održana je u prosincu 2020. i bila je usmjerena na izdavanje veleprodajnog CBDC-a.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije