Financa
Digitalni poslovni portal

U 2021. najveći izvoznik ArcellorMittal, uvoznik Aluminij Industries

Najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine u prošloj godini bila je kompanija ArcelorMittal Zenica, dok je najveći uvoznik bio Aluminij Industries iz Mostara, rečeno je za BiznisInfo iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Aluminij Industries je ujedno drugi najveći izvoznik iz BiH u 2021. godini. Na trećem mjestu je Global Ispat Koksna Industrija doo (GIKIL, Koksara Lukavac), a ne četvrtom je zvornička Alumina. Peti najveći izvoznik lani je bila firma TT Kabeli iz Širokog Brijega, šesti Sisecam soda Lukavac. Na sedmom mjestu je Natron-hayat za proizvodnju celuloze, papira i papirnih proizvoda i proizvoda od drveta iz Maglaja, a na osmom FEAL d.o.o. za preradu aluminija – Široki Brijeg. EFT – Rudnik i termoelektrana stanari Stanari su na devetom mjestu, dok je deseti najveći izvoznik lani bilo Društvo za dizajn, razvoj, proizvodnju i promet u široj industrijskoj djelatnosti Prevent Central and Eastern Europe Visoko.

Kada je riječ o uvoznicima, na drugom mjestu je Global Ispat Koksna Industrija doo (GIKIL, Koksara Lukavac), trećem Holdina Sarajevo, četvrtom G-Petrol Sarajevo, a petom ArcelorMittal Zenica. Šesti najveći uvoznik u 2021. bio je Hercegovinalijek Mostar, sedmi TT Kabeli Široki Brijeg. Na osmom mjestu je Petrol BH Oil Company Sarajevo, a na devetom Violeta iz Gruda. Listu top deset uvoznika zatvara Optima grupa Banjaluka.

Inače, Mittal je i prethodnih godina bio najveći izvoznik, ali ovogodišnja lista pokazuje veliki povratak firme Aluminij Industries, koja je svojevrsni nasljednik nekadašnjeg mostarskog giganta Aluminija koji je svojevremeno bio jedan od vodećih bh. izvoznika i uvoznika.

Aluminij Industries je u 2021. bio neajveći uvoznik u BiH
Aluminij Industries je u 2021. bio neajveći uvoznik u BiH

Aluminij Industries se na velika vrata vratio na bh. poslovnu scenu postavši drugi najveći izvoznik i najveći uvoznik, iako lani nije bio ni na jednoj top 10 listi. Vlasnik Aluminij Industriesa M.T. Abraham Group.

Kako Biznisinfo podsjeća, u 2020. najveći izvoznik bio je ArcelorMittal, a najveći uvoznik Holdina.

Prijavite se na naš Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije