Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Švicarski MSC želi kupiti udio u kompaniji HHLA

Švicarski kontejnerski prijevoznik MSC želi kupiti gotovo polovinu udjela u kompaniji HHLA koja upravlja hamburškom lukom, najavljujući oštru konkurenciju Hapag-Lloydu na ′domaćem terenu”.

Prema sporazumu s gradom Hamburgom, MSC će ponuditi 16,75 eura po dionici u gotovini za sve dionice HHLA klase A, uvrštene u burzovnu kotaciju. To znači da bi vrijednost transakcije mogla iznositi oko 1,3 milijarde eura.

Grad Hamburg vlasnik je 69 posto A dionica HHLA-e i sve S-dionice koje nisu uvrštene u burzovnu kotaciju. Nakon prodaje zadržao bi kontrolu nad lukom Hamburg, s vlasničkim udjelom od 50,1 posto na temelju S-dionica.

MSC bi u sklopu dogovora povećao obujam transporta kroz hamburšku luku za milijun standardnih kontejnera (TEU) godišnje. To bi značilo povećanje za 12 posto u odnosu na 2022. godinu, kada je kroz luku prošlo 8,3 milijuna TEU-a.

Njemački konkurent MSC-a Hapag-Lloyd odustao je od kupnje udjela u domaćoj luci. Izvršni direktor Rolf Habben Jansen rekao je u četvrtak da konkurentska ponuda ne bi bila u njihovom interesu i da bi umjesto toga mogli preusmjeriti kontejnere u druge luke.

Izvor iz Hapag-Lloyda izjavio je u srijedu da je zaprepašten MSC-ovom ponudom, rekavši da bi plaćanje naknada najvećem konkurentu bilo “uvredljivo”.

Hapag-Lloyd osnovan je 1847. godine i smatra Hamburg ′domaćim terenom′. Također je djelomično u vlasništvu grada Hamburga, a u luci pretovaruje više od 50 posto tereta.

HHLA je ove godine prodao udio u jednom od tri terminala u hamburškoj luci kineskoj logističkoj kompaniji Cosco. Nakon intervencije vlade u Berlinu udio je smanjen kako bi se spriječio utjecaj kineske tvrtke na donošenje poslovnih odluka.

Izvor: ​hrportfolio 

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno