Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Svjetske burze u crvenom – na tržišta se uvlači negativni sentiment

Na tržišta kapitala u SAD i Europi uvlači negativni sentiment. Na burzama kapitala se ozbiljno unovčavaju dobitci nakon skoro godine dana rasta vrijednosti dionica. Ovo je strateško preslagivanje pred jesenski nastavak borbe s inflacijom. Dok jedni šire strah i neizvjesnost jer svaki pad im je prilika za paniku, drugi u tišini kupuju na bazi fundamenata. Ništa novo u ciklusima na tržištima kapitala. Prije 10 mjeseci smo bili na dnu bear marketa i na vrhuncima inflacije. Od tada ide na bolje. Iako skeptici i dalje tvrde da je oporavak privremen Svjetska banka je u zadnja tri kvartalna izviješća korigirala svoje procjene rasta BDP svaki puta na više.

Tržišta u crvenom zbog mogućeg povećanja kamata

Na Wall Streetu najvažniji indeksi proteklog tjedna su bili u crvenom. Naime, zapisnik s posljednjeg zasjedanja FED-a je pokazao da su mišljenja itekako podijeljena oko budućeg povećanja kamatnih stopa na kredite. Podsjećamo, zbog smirenja situacije s inflacijom investitori su očekivali da Fed neće povećati kamate na svom zasjedanju u rujnu. Ipak, kako je Financa pisala, podatak o snažnijem od očekivanja rastu prometa u američkoj maloprodaji je potakaso Fed na razmišljanje.

New Yorkški Dow Jones indeks je u proteklom radnom tjednu oslabio 773 boda ili 2.19 posto, a trrgovina je završila na 34.501 bodova. S&P 500 je doživio korekciju od 1,98 posto, a trgovina je jučer zaustavljena na 4.370 bodova. Nasdaq, tehnološki indeks, je izbubio na vrijednosti 2,27 posto, a trgovina je završila na 13.291 bod.

Suglasan sam sa guvernerima kako nemamo dokaze da je inflacija totalno iza nas. Mislim da će tržišta biti na iglama u vezi toga što će Fed poduzeti u naredna dva mjeseca.

Peter Tuz, Chase Investment Counsel

Europska tržišta prate trend Wall Street-a

NA europskim burzama protekli tjedan je također prošao u znaku snažne korekcije cijena. Europski investitori su depresivni jer je izgledno da će kamatne stope globalno ostati visoke kroz dulje vremensko razdoblje, a investitore brine i posustali oporavak kineskog gospodarstva. Posebno su zabrinuti za značajan pad nekretninskog biznisa u Kini. U srpnju je Evergrande, njaveća kineska kompanija za nekretnine. izvijestio o gubitku u zadnje dvije godine od čak 81 milijarde dolara. Nastoji završiti nekretninske projekte i podmiriti dugove dobavljačima i kreditorima, a detalje čitajte ovdje.

Paneuropski Stoxx 600 indeks je protekli tjedan izgubio na vrijednosti 2,31 posto, a trgovina je završila na 448 bodova. Istodobno, frankfurtski DAX se u prroteklom tjednu spustio za 244 boda, odnosno za 1,54 posto, na 15.574 boda. Londonski FTSE indeks je pratio negativan trend, te je u proteklom radnom tjednu izgubio na vrijednosti 3,48 posto, a trgovina je završila na 7.262 bodova. Pariški CAC je u proteklom radnom tjednu također doživio korekciju za 2,22 posto, a trgovina je završila na 7.164 bodova.

Rast prinosa po obveznicama, zahvaljujući očekivanjima da će kamatne stope u SAD-a, a vjerojatno i u ostatku svijeta, ostati visokima kroz duže vremensko razdoblje, smanjio je atraktivnost ulaganja u dionice nauštrb sigurnijih obveznica.

Najviše su na udaru prodaja dionice kompanija koje proizvode luksuznu robu. Izložene su kineskom tržištu, poput LVMH-a, Kering-a i Hermes-a. Vrijednosti dionica su doživjele korekciju između 0.6 i 1.2 posto.

Pale su i cijene dionica rudarskih kompanija, u prosjeku za 1.1 posto, jer su i te kompanije uvelike izložene potražnji iz Kine. Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao je danas 0.55 posto, na 31.450 bodova.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno