Financa
Digitalni poslovni portal

Svjetske burze u crvenom – na tržišta se uvlači negativni sentiment

Na tržišta kapitala u SAD i Europi uvlači negativni sentiment. Na burzama kapitala se ozbiljno unovčavaju dobitci nakon skoro godine dana rasta vrijednosti dionica. Ovo je strateško preslagivanje pred jesenski nastavak borbe s inflacijom. Dok jedni šire strah i neizvjesnost jer svaki pad im je prilika za paniku, drugi u tišini kupuju na bazi fundamenata. Ništa novo u ciklusima na tržištima kapitala. Prije 10 mjeseci smo bili na dnu bear marketa i na vrhuncima inflacije. Od tada ide na bolje. Iako skeptici i dalje tvrde da je oporavak privremen Svjetska banka je u zadnja tri kvartalna izviješća korigirala svoje procjene rasta BDP svaki puta na više.

Tržišta u crvenom zbog mogućeg povećanja kamata

Na Wall Streetu najvažniji indeksi proteklog tjedna su bili u crvenom. Naime, zapisnik s posljednjeg zasjedanja FED-a je pokazao da su mišljenja itekako podijeljena oko budućeg povećanja kamatnih stopa na kredite. Podsjećamo, zbog smirenja situacije s inflacijom investitori su očekivali da Fed neće povećati kamate na svom zasjedanju u rujnu. Ipak, kako je Financa pisala, podatak o snažnijem od očekivanja rastu prometa u američkoj maloprodaji je potakaso Fed na razmišljanje.

New Yorkški Dow Jones indeks je u proteklom radnom tjednu oslabio 773 boda ili 2.19 posto, a trrgovina je završila na 34.501 bodova. S&P 500 je doživio korekciju od 1,98 posto, a trgovina je jučer zaustavljena na 4.370 bodova. Nasdaq, tehnološki indeks, je izbubio na vrijednosti 2,27 posto, a trgovina je završila na 13.291 bod.

Suglasan sam sa guvernerima kako nemamo dokaze da je inflacija totalno iza nas. Mislim da će tržišta biti na iglama u vezi toga što će Fed poduzeti u naredna dva mjeseca.

Peter Tuz, Chase Investment Counsel

Europska tržišta prate trend Wall Street-a

NA europskim burzama protekli tjedan je također prošao u znaku snažne korekcije cijena. Europski investitori su depresivni jer je izgledno da će kamatne stope globalno ostati visoke kroz dulje vremensko razdoblje, a investitore brine i posustali oporavak kineskog gospodarstva. Posebno su zabrinuti za značajan pad nekretninskog biznisa u Kini. U srpnju je Evergrande, njaveća kineska kompanija za nekretnine. izvijestio o gubitku u zadnje dvije godine od čak 81 milijarde dolara. Nastoji završiti nekretninske projekte i podmiriti dugove dobavljačima i kreditorima, a detalje čitajte ovdje.

Paneuropski Stoxx 600 indeks je protekli tjedan izgubio na vrijednosti 2,31 posto, a trgovina je završila na 448 bodova. Istodobno, frankfurtski DAX se u prroteklom tjednu spustio za 244 boda, odnosno za 1,54 posto, na 15.574 boda. Londonski FTSE indeks je pratio negativan trend, te je u proteklom radnom tjednu izgubio na vrijednosti 3,48 posto, a trgovina je završila na 7.262 bodova. Pariški CAC je u proteklom radnom tjednu također doživio korekciju za 2,22 posto, a trgovina je završila na 7.164 bodova.

Rast prinosa po obveznicama, zahvaljujući očekivanjima da će kamatne stope u SAD-a, a vjerojatno i u ostatku svijeta, ostati visokima kroz duže vremensko razdoblje, smanjio je atraktivnost ulaganja u dionice nauštrb sigurnijih obveznica.

Najviše su na udaru prodaja dionice kompanija koje proizvode luksuznu robu. Izložene su kineskom tržištu, poput LVMH-a, Kering-a i Hermes-a. Vrijednosti dionica su doživjele korekciju između 0.6 i 1.2 posto.

Pale su i cijene dionica rudarskih kompanija, u prosjeku za 1.1 posto, jer su i te kompanije uvelike izložene potražnji iz Kine. Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao je danas 0.55 posto, na 31.450 bodova.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije