Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

U Europi se godišnje proizvede 16,4 milijuna automobila u 104 tvornice

U Europi se godišnje se proizvede gotovo 16,4 milijuna automobila u 104 tvornice. Ovo pokazuju podaci Udruženja europskih proizvođača automobila (ACEA).

Statistika ACEA na osnovu brojeva iz 2022. godine obuhvatila je 27 članica EU, kao i Srbiju, Tursku i Veliku Britaniju. Srbija je sa jednom tvornicom, Stelantisovim pogonom u Kragujevcu, u grupi sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Finskom i Poljskom.

Od ukupno 20 zemalja u kojima se proizvode vozila, najviše tvornica i dalje ime Njemačka – 24. Slijede Velika Britanija sa 19, Francuska sa 12, pa Italija i Španjolska sa devet, odnosno osam, prenosi portal BizLife.

Po četiri proizvođača imaju svoje pogone u Češkoj, Slovačkoj i Turskoj, a po tri tvornice su u Belgiji i Mađarskoj. Po dvije tvornice su izgrađane u Nizozemskoj, Portugalu, Švedskoj i Rumunjskoj.

U Njemačkim tvornicama se pretežno proizvode automobili koji su izvorno njemački brendovi, i to BMW, Volkswagen, Audi i Mercedes. Ali i Škoda i Opel, te postoje pogoni za proizvodnju Ford-ovih i Stelantis-ovih automobila i jedna tvornica Teslinih električnih vozila kod Berlina.

Međutim, i dio tih brend-ova sada pripada multinacionalnim kompanijama, na primer Opel, čije je sjedište i dalje u Njemačkoj, ali je dio Stelantisa.

Slično je i u ostalim većim europskim zemljama u kojima dominiraju domaće marke. Za razliku od toga, u Češkoj, Slovačkoj, Turskoj, pa i Austriji proizvode se i automobili marki Hyundai, Toyota, Kia, a u Mađarskoj Suzuki. Hrvatska ima tvornicu vlastitog proizvođača, Rimac grupe.

Kada je riječ o proizvođačima, najviše pogona za proizvodnju automobila u Europi imaju njemački Volkswagen i multinacionalna grupa Stelantis. Ona se vodi kao Nizozozemska kompanija, a nastala je spajanjem Fiat-Chryslera i francuskog koncerna PSA. Ta dva koncerna imaju po 20 tvornica za proizvodnju automobila u Europi. Slijede Renault sa osam, BMW sa šest i Toyota sa pet.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno