Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Usadite djeci dobra uvjerenja o novcu!

Pametno upravljanje novcem jedna je od osnovnih vještina koju je potrebno razviti za samostalan život temeljen na financijskoj slobodi i bezbrižnosti. Vjerujemo da biste se složili da je to ono što želimo svojoj djeci. Iako se uglavnom pretpostavlja da financijska sloboda i bezbrižnost ovisi o vanjskim faktorima, to nije u potpunosti točno.

Naime, vanjski događaji će sigurno utjecati na osobnu financijsku situaciju pojedinaca, no odlučujući faktor o tome kakve su nam osobne financije je upravo naše znanje i vještina upravljanja novcem.

Učite djecu o novcu vlastitim primjerom!

Drugim riječima – budite dobar model za svoje dijete po kojem će ono učiti o samostalnosti, donošenju odluka i upravljanju novcem.

Pričajte o novcu s djetetom i pred njim, i naravno, pazite što i kako pričate. Ako se primjerice, stalno žalite o novcu, prebacujete krivnju na druge, na loše stanje u državi, na male plaće, na političare, ili ako se uspoređujete s nekim tko ima više novca od vas i može si priuštiti više stvari – velike su šanse da vlastito dijete usmjeravate prema istom scenariju.

Vi ga svojim primjerom učite kako razmišljati o novcu, stvarate mu uvjerenja o novcu zbog kojih će ono kasnije (vjerojatno) ponavljati iste obrasce ponašanja. Zato, ako negativno pričate o novcu dijete ćete učiti da krivi druge za situaciju u kojoj se nalazi, umjesto da ga učite vlastitoj odgovornosti. Kada krivimo druge osjećamo se kao bespomoćna žrtva, a kada smo odgovorni za vlastitu situaciju, osjećamo da možemo promijeniti situaciju tako da donosimo bolje odluke.

Pozitivan stav i odgovornost prema vlastitoj financijskoj situaciji možete prakticirati čak i ako s njom niste zadovoljni. Dakle, pred djecom bi bilo dobro pokazivati afirmativan stav o novcu, učiti ih zdravim navikama (štednji, zaradi…), učiti ih da novac ne upravlja nama već da bismo mi trebali njime upravljati i da bi nam on trebao služiti i omogućiti lijep život. Zato se svakako upitajte što svojim ponašanjem učite djecu o novcu i kakvu im budućnost želite!

Pomozite djeci da rano steknu naviku pametnog upravljanja novcem!

Za početak, bilo bi dobro djecu naučiti da se novac ne dobiva nego da se novac zarađuje. Djeca mogu obavljati određene poslove da bi dobili novac. Vi to možete prakticirati u svojoj obitelji, ili dijete može, ovisno o dobi, raditi neke sitne poslove za susjeda, širu rodbinu i tako dalje. Naravno, odabrat ćete pametno koji bi to bili poslovi, jer dijete mora naučiti i da se u obitelji rade poslovi i bez plaćanja kao način da pomažemo jedni drugima.

Kada se radi o džeparcu, za djecu koja su već prešla 10 godina starosti, možete džeparac davati za neki duži vremenski period. Primjerice, umjesto da mu džeparac za užinu i druge potrebe dajete svaki dan po manju svotu, možete mu dati veću svotu za period od tjedan dana, ili dva tjedna ako je starije dijete, i dopustiti mu da samostalno upravlja tim novcem, odnosno da ga rasporedi i da samostalno odlučuje koliko će novca kada i na što potrošiti.

Ako dijete pogriješi i primjerice prerano ostane bez novca, ono će u kontroliranim uvjetima naučiti svoje prve lekcije o pametnom upravljanju novcem koje će mu kasnije itekako poslužiti. Vrlo rano dijete će shvatiti da njihove odluke imaju posljedice, a šteta će biti puno manja ako prerano i neoprezno potroše džeparac negoli to ako to isto budu radili jednom kada počnu zarađivati svoju plaću.

Učenje kroz igračke i igre

Iskoristite igračke i igre kako biste djeci približili koncepte o novcu. Igračke poput mini blagajni, setova za trgovanje ili simulacija poslovnih aktivnosti mogu biti izvrsni alati za učenje. Također, igre poput “Monopoly” ili “The Game of Life” mogu djecu naučiti o kupovini, ulaganju i donošenju financijskih odluka.

Postavljanje ciljeva

Potaknite djecu da postave financijske ciljeve. Možete zajedno odabrati neku željenu igračku ili aktivnost koju žele ostvariti, te zajedno pratiti napredak prema ostvarenju cilja. To će ih naučiti postavljanju prioriteta, strpljenju i radu kako bi postigli svoje želje.

Financijske lekcije kroz kućanske poslove

Povežite džeparac s kućanskim poslovima. Djeca mogu zarađivati novac kroz obavljanje određenih zadataka u kućanstvu. To ih uči vrijednosti rada i zarađenog novca te kako svaki član obitelji doprinosi zajedničkim ciljevima.

Štednja za veće ciljeve

Potaknite djecu da razmišljaju dugoročno i štede za veće ciljeve poput putovanja, školovanja ili kupovine automobila. Kroz ovakve situacije, djeca će shvatiti važnost štednje, strpljenja i planiranja za budućnost.

Volontiranje i dobročinstvo

Naučite djecu važnosti darivanja. Kroz volontiranje i sudjelovanje u dobrotvornim aktivnostima, djeca će razviti osjećaj suosjećanja i odgovornosti prema zajednici. Ovo ih može naučiti kako pravilno raspodjeljivati svoj novac i resurse.

Praćenje troškova

Kada su dovoljno stari, potaknite djecu da prate svoje troškove. Možete im dati mali budžet za mjesečne izdatke poput užine ili sitnica te ih potaknuti da bilježe svaku potrošnju. To će ih naučiti praćenju novca i odgovornom planiranju.

Razgovor o financijskim pitanjima

Otvoreno razgovarajte s djecom o financijskim pitanjima. To može uključivati obiteljske odluke o troškovima, štednji ili investicijama. Transparentnost će im omogućiti da bolje razumiju kako se donose financijske odluke.

Posjeti bankama i trgovinama

Organizirajte posjete bankama, trgovinama ili drugim financijskim institucijama kako bi djeca dobila praktični uvid u svakodnevne financijske procese. Ovo može pomoći da apstraktne koncepte povežu s stvarnim situacijama.

Kroz kombinaciju ovih primjera, možete postupno usaditi djeci važna i pozitivna uvjerenja o novcu. Važno je prilagoditi pristup njihovoj dobi i razumijevanju te stvarati pozitivno okruženje koje će ih poticati na odgovorno i mudro upravljanje financijama u budućnosti.

Učenje djece o novcu nije samo stvar financijske edukacije, već i oblikovanja njihovih stavova prema novcu. Kroz ovakve pristupe, djeca će razviti osjećaj samostalnosti, odgovornosti i boljeg razumijevanja financijskog svijeta koji ih okružuje. U konačnici, njihova financijska budućnost će biti stabilnija i sigurnija.

Izvor: Profitiraj.hr

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno