Financa
Digitalni poslovni portal

Velika Britanija bi mogla blokirati ruske tvrtke na Londonskoj burzi

Britanija bi mogla blokirati ruske tvrtke u prikupljanju kapitala na Londonskoj burzi i razotkriti njihovu imovinu i imovinu u Londonu i drugdje ako Rusija napadne Ukrajinu, izjavio je danas britanski premijer Boris Johnson.

“Ono što radimo je da ciljamo određene ruske banke, ruske kompanije kako bismo osigurali da se poduzmu koraci, pa čak i poduzimamo daljnje korake otvaranjem fasada ruske imovine bilo u ovom gradu ili drugdje… kao i fasada ruskog vlasništva tvrtke”, rekao je Johnson novinarima, prenosi Reuters.

Dodao je da paket mjera uključuje i “poduzimanje koraka kako bi se spriječilo ruske tvrtke da prikupljaju kapital na londonskom financijskom tržištu”, ocijenivši da je to “vrlo, vrlo težak paket”.

Johnson je izjavio da, iako je primijetio neke znakove otvaranja diplomatskog rješenja s Rusijom oko Ukrajine, najnoviji obavještajni podaci o tome što se događa na terenu još uvijek nisu ohrabrujući.

Britanija, Sjedinjene Države, Europska unija i drugi saveznici upozorili su da će odmah uvesti oštre ekonomske sankcije Rusiji ako dođe do bilo kakve invazije.

Rusija kaže da ne planira invaziju i da se dio njezinih vojnih jedinica vraća u svoje baze nakon završetka vojne vježbe.

Prošlog tjedna Britanija je donijela novi zakon koji joj dopušta uvođenje širih sankcija nego što je prije mogla ruskim pojedincima i gospodarskim subjektima za koje utvrdi da će destabilizirati Ukrajinu ili podržati rusku vladu, navodi Reuters.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije