Financa
Digitalni poslovni portal

Volvo će koristiti Tesline superpunjače, ali ne i tehnologiju autonomne vožnje

Volvo Cars ne planira koristiti Teslinu tehnologiju autonomne vožnje i umjesto toga će se usredotočiti na razvoj vlastitih sustava, rekao je to izvršni direktor tvrtke.

U lipnju je proizvođač automobila sa sjedištem u Göteborgu potpisao ugovor s tvrtkom Elona Muska. Taj će ugovor njegovim električnim vozilima omogućiti pristup 12.000 Tesla superpunjača u SAD-u, Meksiku i Kanadi.

Jim Rowan, šef Volvo Carsa, na upit znači li to da će tvrtka razmotriti korištenje Tesline tehnologije autonomne vožnje u budućnosti rekao je: “Već smo donijeli tu odluku u smislu onoga što želimo interno kontrolirati, u smislu našeg tehnološkog niza. I mi smo odabrali da želimo imati potpunu kontrolu nad našim ADAS [naprednim sustavima pomoći vozaču], sve do potpunog AD [autonomna vožnja] softvera. Dakle, nastavit ćemo ulagati u to i nastavit ćemo to razvijati.”

Kao znak kako se strategija tvrtke oblikuje, Volvo Cars je krajem prošle godine objavio da je preuzeo potpuno vlasništvo nad Zenseactom, tvrtkom specijaliziranom za AD softver.

Rowan je govorio za CNBC nakon što je Volvo Cars objavio rezultate za drugo tromjesečje. Kompanija je rekla da je zarada prije kamata i poreza iznosila 5 milijardi švedskih kruna (oko 487,5 milijuna dolara) u usporedbi s 10,8 milijardi švedskih kruna u drugom kvartalu 2022.

Tijekom tromjesečja tvrtka je izvijestila o kontinuiranoj snažnoj prodaji električnih automobila. Prodaja potpuno električnih Volvo modela porasla je za 178 posto na godišnjoj razini tijekom tromjesečja i činila je 16 posto ukupnog udjela.

Iz izvješća o prodaji

Dugoročna strategija elektrifikacije Volvo Carsa usredotočena je na to da svaki automobil koji prodaju do 2030 bude potpuno električni. To bi značilo postupno ukidanje vozila koja koriste motore s unutarnjim izgaranjem, kategorije koja uključuje hibride.

Izazovi s lancem opskrbe

Posljednjih nekoliko godina automobilska industrija ima problema povezanih s opskrbnim lancima. I troškovima materijala koji su ključni za proizvodnju električnih vozila.

Prošle godine smo vidjeli prilično dramatičan skok cijene litija, koja je sada znatno pala od svog vrhunca. Išla je s oko 10 na oko 110 dolara po kilogramu, a sada je pala, i kreće se negdje između 30 i 40 dolara. Dakle, vidimo da se to normalizira i mislim da će se cijena nastaviti smanjivati tijekom ove godine.

Jim Rowan

Rowan je također rekao da su cijene poluvodičea bile neujednačene u 2022., ali je stanje puno, puno bolje ove godine.

To je prikazano u radu Volvo Carsa, rekao je. “Proizveli smo preko 50% više automobila u ovom kvartalu nego u istom kvartalu prošle godine.” Dodao je da je 2022. također bila pogođena izolacijom zbog Covida.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije