Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

9 stvari koje pokazuju da istinski volite svoj posao

Jeste li se ikada zapitali radite li samo za plaću ili zaista volite ono što radite? Pa, poprilično je jednostavno shvatiti. Kad volite svoj posao, osjećate uzbuđenje zbog raznih aspekata – a ne samo zbog rješenja da plaćate račune. Čak i u teškim danima, i dalje ste sretni što ste tamo.

Dakle, kako možete znati sviđa li vam se stvarno vaš posao? Evo 9 stvari koje bi vam mogle dati trag. Ako ste uzbuđeni zbog tih stvari, pogodite što? Ne samo da radite – radite nešto što volite!

1. Učenje novih stvari vas pokreće

Ako ste istinski strastveni u svom poslu, niste samo zapeli u rutini. Umjesto toga, uvijek ste znatiželjni i željni naučiti više. Bilo da se radi o novoj vještini, novoj ulozi ili čak potpuno novom aspektu vaše industrije.

Pomisao da naučite nešto novo vas ne plaši; to vas uzbuđuje! To je kao da dodate još jedan alat u svoju kutiju s alatima.

Suočimo se s tim, u svijetu u kojem živimo koji se neprestano mijenja, tko ne voli biti ispred svih?

2. Ne gledate na sat

Svi smo imali te dane kada smo neprestano gledali na sat i odbrojavali minute do odlaska. Ali ako ste iskreno zaljubljeni u svoj posao, to za vas nije uobičajeno. Čini se da vrijeme leti jer ste toliko zadubljeni u svoj posao.

Možda čak izgubite pojam o vremenu, radeći prekovremeno ne zato što morate, već zato što to želite. Ako vam to odgovara, onda je to jasan znak da je vaš posao za vas više od posla – to je vaša strast.

3. Ponosni ste na svoj posao

Kada ste istinski strastveni u svom poslu, osjećate snažan osjećaj ponosa za ono što radite. Nije važno radi li se o malom zadatku ili velikom projektu, dajete sve od sebe jer vam je to važno.

Radite na projektu koji je zahtijeva mnogo sati i dodatni napor. Teško je, da se ne lažemo. Ali kad konačno dovršite i vidite rezultate, osjećate neizmjeran ponos. Ne radi se samo o tome da se projekt dovrši; radi se o trudu koji ste uložili u to i ishodu koji je proizašao iz toga.

Taj osjećaj zadovoljstva je neprocjenjiv.

4. Uzbuđeni ste dijeliti priče s drugima

Kada ste strastveni u svom poslu, ne zadržavate ga samo za sebe. Nestrpljivi ste to podijeliti s drugima – bilo da se radi o kolegama, prijateljima ili obitelji. Želite da znaju na čemu radite, izazove s kojima se hvatate u koštac i pobjede koje slavite.

Prema studiji koju je proveo Harvard Business Review, zaposlenici koji iz svog rada izvlače smisao i značaj imali su više od tri puta veću vjerojatnost da će ostati u svojim organizacijama.

Ovo samo pokazuje da kada volite svoj posao i uzbuđeni ste zbog njega, to ne samo da vam koristi, već ima i pozitivan učinak na vašu organizaciju. Dakle, ako se uhvatite da stalno brbljate o svom poslu, onda je to dobar znak da ste istinski strastveni oko njega.

5. Vaš posao usklađen je s vašim temeljnim vrijednostima

Kada se vaš posao uskladi s vašim temeljnim vrijednostima – uvjerenjima i načelima koja cijenite – postaje više od običnog posla. To je odraz onoga što jeste i za što se zalažete.

Zamislite da ste netko kome je iskreno stalo do okoliša. Sada, ako vam posao dopušta da doprinesete očuvanju okoliša, ne bi li vam srce zapjevalo? Kao da je vaš rad produžetak vašeg identiteta i uvjerenja. I u tome postoji nešto što doista ispunjava.

6. Motivirani ste samim radom, a ne samo ishodom

Nemojte krivo shvatiti. Svi volimo dobar ishod – dobro obavljen posao, uspješan projekt, sretan klijent. Ali kada ste zaista strastveni u svom poslu, sam proces je jednako motivirajući.

Recimo da volite pisati. Da, postići taj broj riječi i završiti članak je sjajno. Ali ono što vas stvarno uzbuđuje je proces – razmišljanje o idejama, smišljanje rečenica, igranje riječima.

Ako pronalazite radost u procesu svog rada, onda ste definitivno strastveni u onome što radite.

7. Ne smeta vam napor

Bez obzira na to koliko volite svoj posao, bit će dana kada će vam se činiti kao naporan posao.

Oni teški dani, ti izazovni zadaci, te prekovremeni rad – sve je to dio paketa. Ali kada ste istinski strastveni u svom poslu, prihvaćate ovu stvarnost i ostajete tu i dalje.

Zašto? Jer za vas napor nije samo nužno zlo – to je dokaz vaše predanosti. To je dokaz da ste spremni prebroditi teška vremena jer vjerujete u ono što radite. To pokazuje da vaša strast prema poslu nadmašuje privremenu nelagodu.

Dakle, ako ste netko tko ne bježi od žrvnja, onda je vaša strast prema poslu stvarna.

8. Neprestano težite poboljšanju

Kada ste istinski strastveni u svom poslu, dovoljno dobro jednostavno nije dovoljno dobro. Uvijek tražite načine da se poboljšate, da rastete, da budete bolji nego što ste bili jučer.

Prema studiji, zaposlenici koji su intrinzično motivirani – što znači da smatraju da njihov posao sam po sebi zadovoljava – vjerojatnije će tražiti prilike za učenje i rast u svom poslu.

To je zato što kada ste strastveni u svom poslu, vaša motivacija dolazi iznutra. Ako ste uvijek u potrazi za načinima da se poboljšate, onda ne radite samo posao već slijedite svoju strast.

9. Ne možete zamisliti da radite bilo što drugo

Kada ste zaista strastveni u svom poslu, to za vas nije samo posao – to je važan diobez kojeg ne možete zamisliti život.

***

Od osjećaja istinskog uzbuđenja zbog učenja novih vještina do toga da ste izgubljeni u svom poslu kako vrijeme prolazi, ovi pokazatelji su više od pukog popisa za provjeru; oni su prozor u vašu profesionalnu dušu.

Kada se vaš posao uskladi s vašim temeljnim vrijednostima, daje vam osjećaj ponosa, pa čak i postane nešto što ne možete zamisliti da ne radite, tada ste prešli iz područja obične zaposlenosti u nešto što vas više ispunjava – strast.

Ovo transcendentno stanje ne samo da obogaćuje vaš vlastiti život, već također dodaje vrijednost vašem radnom mjestu i svima oko vas. Dakle, ako primijetite da kimate ovim znakovima, odvojite trenutak i odajte sebi priznanje za postizanje nečega čemu mnogi teže, ali ga ne postižu svi.

Ovo vrijedi više od same plaće; to je ključni sastojak za ispunjen život.

Izvor: HackSpirit; prijevod i prilagodba: Financa.ba

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno