Utorak, 30 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Analiza svjetskih tržišta kapitala u proteklih 7 dana

U proteklom tjednu FED je odlučio povisiti referentnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda. Iako postoji želja da se inflacija dovede pod kontrolu, kamata je blago povećana, kako se ne bi dodatno pogoršalo bankarsko tržište. Podsjećamo, Europska Centralna Banka je još prošli tjedan povećala referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena. Analiziramo utjecaje ovih kretanja na svjetska tržišta kapitala.

Europska tržišta kapitala u zelenom

Na europskim burzama iza ulagača je uspješan tjedan. Bez obzira na špekulacije oko krize bakarskog sektora u Švicarskoj, povećanja kamatnih stopa od strane FED-a, europske burze su u zelenom. Paneuropski Stoxx 600 indeks je u tekućem tjednu porastao 1,16 posto vrijednosti, te tjedan završio na 440 bodova. Istodobno, ulagači na frankfurtskom DAX-u su u tekućem tjednu svjedočili povećanju index-a za 1,64 posto, te je tjedan završio na 14.957 bodova. Indeks pariškog CAC je u radnom tjednu koji je iza nas povećao vrijednost za 1,65 posto, te je trgovanje zaključio na 7.015 bodova. Londonski FTSE indeks je u proteklom tjednu blago rastao za 0,95 posto, na 7.405 bodova.

Američka tržišta kapitala pozitivna na FEDovu odluku

Wall street je nije imao većih fluktuacija nakon objave FED-a oko povećanja referentne kamatne stope. Nasdaq, tehnološka burza, je u proteklom radnom tjednu povećala vrijednost za 2,24 posto, te je trgovanje završila na 12.767 bodova. Dow Jones nije imao većih fluktuacija u proteklom tjednu. Ipak je blago u “zelenom” 0,41 posto, te je jučerašnje trgovanje završio na 32.237 bodova. S&P 500 je doživio korekciju za 1,37 posto i tjedan je završio na 3.970 bodova.

Tržište je bilo ohrabreno nakon poruke Feda da je moguća stanka u povećanju kamata, no razočarao ga je Powell koji je poručio da Fedu ruke nisu vezane i da će moći dodatno povećati kamate ako to bude potrebno.

Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Independent Advisor Alliance

Cijena nafte u konstantnom padu

Cijene nafte pale su prema 74 dolara budući da je ulagače zabrinuo pad dionica europskih banaka i izjava američke ministrice energetike da bi mogli odgoditi punjenje strateških rezervi, što je potaknulo zabrinutost za potražnju. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,55 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 74,36 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,48 dolara nižoj cijeni, od 68,48 dolara.

Dolar oslabio

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala nakon odluka i poruka Feda. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 102,10 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,20 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 132,50 na 130,50 jena, najnižu razinu u šest tjedana. Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku. Cijena eura dosegnula 1,0895 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0770 dolara.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno