Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Jutarnja rutina ili ništa mi neće ovaj dan pokvariti

Svi smo to već čuli: jutarnja rutina neophodna je za uspješan život. I znanstvenici i uspješni poslovni ljudi već desetljećima veličaju dobrobiti uspostavljanja ranojutarnjeg rituala. Neki od njih ustaju svakog dana u 4:30 i završe s vježbanjem prije izlaska sunca. Dok drugi uživaju u jutarnjoj tišini uz toplu šalicu kave i knjigu…

Ali jutarnja buđenja su teška. Često je previše primamljivo pritisnuti “snooze” na alarmu kada se prisjetite svega što morate obaviti tijekom dana, ili vam je udobno pod toplom hrpom deka, posebno u mračnim, hladnim i sumornim zmskim jutrima.

Postoje znanstveni radovi koji potkrijepljuju prednosti jutarnje rutine. Istraživanja pokazuju da dosljedna jutarnja rutina smanjuje stres, povećava razinu energije i poboljšava produktivnost na poslu. Ako želite njegovati jutarnju rutinu prije posla, a ne znate odakle započeti, razmotrite sljedeće tri prakse koje psiholozi preporučuju.

Odredite misao dana

Popis dnevnih obveza može učiniti više štete nego koristi, upozorava psihologinja Jessica Jackson. Provjera e-pošte, kalendara ili popisa obaveza ubrzo nakon što se probudite znače da dan počinjete sa stresom i svom mozgu odmah šaljete poruku da prijeđe u paničan način rada, tumači Jackson, voditeljica odjela za kliničku strategiju mentalnog zdravlja u konzultantskoj tvrtki Modern Health, za CNBC Make It.

Umjesto toga, Jackson svojim klijentima preporučuje da započnu dan meditacijom o tome što biste tog dana željeli postići: odvojite nekoliko minuta za sjedenje u tišini, nekoliko puta duboko udahnite i odaberite jednu riječ ili rečenicu koja će vam biti “zvijezda vodilja” za taj dan.

Možete sebi reći: “Ništa mi neće ovaj dan pokvarit” ili “Danas se želim osjećati ugodno”. Razmislite o tome što realno možete učiniti u sljedeća 24 sata kako biste se tako osjećali, objašnjava Jackson. “To također može biti jedna snažna riječ kao što je ‘zahvalnost’, koja će usmjeriti vaše reakcije i razmišljanja o svemu što se događa tijekom dana.”

Određivanja misli vodilje svakog jutra prije posla može vam pomoći da bolje uskladite svoje postupke sa svojim vrijednostima, da ostanete usredotočeni na svoje prioritete i, što je najvažnije, da budete uzbuđeni zbog dana koji je pred vama, umjesto da razmišljate o svakom zadatku koji morate obaviti, razlaže Jackson.

Isključite tehnologiju

Jutarnje isključivanje tehnologije najbolje je ponovno pokretanje koje možete priuštiti svom mozgu, kaže Debbie Sorensen, psihologinja iz Denvera. Gledanje u vaš telefon ili računalo odmah nakon buđenja priprema vaš mozak za distrakciju. Ona može pokrenuti stresnu reakciju ako vidite ili pročitate nešto negativno, ističe Sorensen.

Umjesto toga pronađite izvanmrežnu aktivnost koja vas ispunjava, poput čitanja, pisanja dnevnika, šetnje ili vježbanja. Prednosti obavljanja opuštajuće, izvanmrežne jutarnje aktivnosti osjećat ćete cijelog dana, tvrdi Sorensen: “Dan ćete početi s osjećajem prizemljenosti i ispunjenosti. To vam daje održivu energiju koja vam pomaže da provedete ugodan dan i držite stres pod kontrolom”, dodaje ona.

Debbie Sorensen voli provoditi jutro čitajući s nekim od svoje djece na kauču ili uživajući u šalici kave prije nego što se ostatak njezine obitelji probudi.

“To je stvarno sladak, miran trenutak kvalitetnog vremena kojem se veselim i pomlađuje me prije nego što se bacim na posao”, kaže ona.

Neka vam jutro bude zabavno

Zabava je kritičan, ali podcijenjen dio jednadžbe dobrobiti, kaže Laura Pendergrass, industrijska psihologinja koja savjetuje tvrtke s liste Fortune 500. Pronađite neku malu stvar koja će vas nasmijati ili odobrovoljiti ujutro kako biste potaknuli endorfine i postavili pozitivne temelje za cijeli dan. To može biti trominutna plesna melodije ili poziv zabavnom prijatelju kojem ćete poželjeti dobro jutro.

“Briga o sebi u obliku zabave jednako je važna kao i bilo što drugo što činimo da bismo se brinuli o sebi”, tumači Pendergrass. Koja ujutro prije posla voli pogledati dokumentarce o prirodi, barem insert od nekoliko minuta. To je praksa koja čini veliku razliku u njezinom raspoloženju.

“Prepoznajemo važnost odmora za djecu i ugrađujemo odmor u nastavu, ali zaboravljamo važnost igre kao odrasle osobe”, kaže ona. “Na nama je da stvorimo vlastite prilike kako bismo učinili nešto zabavno ili kreativno, i unijeli malo boje u ono što bi inače bilo sivo.”

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno