Srijeda, 23 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Hoće li doći do drastičnog pada cijena stanova u eurozoni?

Europska središnja banka (ECB) upozorila je kako bi u eurozoni cijene stambenog prostora mogle značajno pasti. Razlog tomu je taj da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima.

To je jedan od nekoliko rizika istaknutih u ECB-ovoj analizi financijske stabilnosti. Uz više troškove zaduživanja i sporiji gospodarski rast, koji šteti tvrtkama i kućanstvima.

Od prošlogodišnjeg srpnja ECB pokušava zauzdati inflaciju podizanjem kamatnih stopa. A čini se da će ustrajati u strogoj monetarnoj politici i u idućim mjesecima, prenosi HRT.

Najoštrije podizanje kamatnih stopa unatrag nekoliko desetljeća sada se počinje osjećati i na tržištu nekretnina. To je tržište doživjelo procvat tijekom desetljeća dostupnih i povoljnih kredita.

Upozorenje ECB-a

Gledajući u budućnost, pad cijena (nekretnina) mogao bi postati kaotičan jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne kredite sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima.

To posebno vrijedi za zemlje u kojima prevladavaju hipotekarni krediti s promjenjivom kamatnom stopom, istaknula je banka, ne precizirajući o kojim je zemljama riječ.

Podaci Europske središnje banke kažu da je udio hipotekarnih kredita s promjenjivom stopom najveći u Portugalu, Španjolskoj i baltičkim zemljama.

ECB također upozorava da bi regije u kojima su institucionalni ulagači zauzeli velike pozicije na tržištu stambenih nekretnina mogle pretrpjeti veći udarac ako se kapital povuče. To uključuje Berlin, dijelove zapadne Njemačke i skupinu prijestolnica, poput Pariza, Madrida, Lisabona i Dublina.

S druge strane, ECB konstatira da kućanstvima na ruku ide snažno tržište rada, što znači da će vjerojatno manje građana imati problema s povratom hipotekarnih kredita zbog gubitka posla, pokazuje analiza.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno