Petak, 22 studenoga, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Bill Gates iznio nove teorije o budućnosti poljoprivrede i prehrane

Multimilijarder Bill Gates je u podcastu “Unconfuse me” ponovo govorio o onome što je nazvao skriveni uticaj mesa na okolinu. Tom prilikom izjavio je da veruje da je budućnost u biljnom mesu.

Smatra da većina ljudi nije upoznata kako se poljoprivredom doprinosi klimatskim promjenama. Ovo se posebno odnosi emitiranjem emisije metana iz stoke i đubriva. O uticaju poljoprivrede na životnu sredinu razgovarao je s glazbenikom i režiserom Ahmir-om K. Thompson-om, poznatim kao Questlove. Zajedničko, glazbeniku i Bill Gates-u je da su obojica investirali u nekoliko startap-ova za proizvodnju hrane bazirane na biljkama.
Questlove je Gates-u kazao da kompanija “Impossible” proizvodi biljni biftek sa sirom koji je omiljen i bivšem američkom predsedniku Baraku Obami. Istakao je da ga je osvojilo to što biljna hrana ima ukus pravog mesa, piše B92.

Poljoprivredom se stvara 24 posto od ukupne svjetske emisije plinova sa efektom staklenika. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država, uglavnom je riječ o emisijama metana iz stoke i đubriva.

Najviše plinova, među kojima je metan, nastaje tijekom proizvodnje goveđeg mesa. Na globalnom nivou se oslobađa 50 kilograma štetnih plinova iz 99 grama govedine. Bill Gates je 2018. napisao: “Da je stoka država, bila bi treća po emisiji stakleničkih plinova”.

Bill Gates – biljno meso dosta skuplje

U knjizi iz 2021. “Kako izbeći klimatsku katastrofu (How to Avoid a Climate Disaster)” je napisao da će efikasna borba protiv klimatskih promjena podrazumjevati spremnost da se posveti novim stvarima, kao što su električna vozila i sintetičko meso.

Tada je tvrdio da bogate države imaju resurse potrebne za prelazak na stoprocentnu sintetičku govedinu. Mišljenja je da će ukus ovog mesa biti sve bolji. Biljno meso čini mali dio ukupnog tržišta mesa. Bill Gates je svjestan da će ljude biti teško uvjeriti da prestanu jesti pravo meso. Jedan od razloga zašto je to tako jeste što je biljno mesto skuplje.

Zato kroz svoju fondaciju podržava startapove za uzgoj biljnog i laboratorijskog mesa.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno