Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Cijena nafte raste već dva tjedna i dosegla je najvišu ovogodišnju razinu

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom, dosegnuvši najviše ovogodišnje razine, zbog odluke najvećih svjetskih proizvođača da zadrže smanjenu proizvodnju.
Na londonskom je tržištu cijena barela prošli tjedan porasla 2,4 posto, dosegnuvši 90,65 dolara, najvišu razinu od studenog prošle godine.

Na američkom je tržištu cijena barela porasla 2,9 posto, dosegnuvši 87,50 dolara, što je najviša razina od rujna prošle godine. Drugi uzastopni rast cijena posljedica je odluke Saudijske Arabije i Rusije da smanje proizvodnju. Saudijska Arabija je prošli tjedan objavila da će do kraja godine smanjiti proizvodnju za milijun barela dnevno. Iznenadivši trgovce koji su očekivali da će odluku o smanjenju opskrbe produljiti samo do kraja listopada.

S druge strane, Rusija je odlučila do kraja godine smanjiti izvoz nafte za 300.000 barela dnevno. Cilj smanjenja proizvodnje ovih zemalja je održavanje visokih cijena nafte s obzirom na to da potražnja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Trgovci su se nadali povećanju potražnje iz Kine nakon ukidanja restriktivnih mjera zbog pandemije početkom godine. Međutim, oporavak drugog najvećeg svjetskog gospodarstva od krize izazvane covidom znatno je sporiji od očekivanog. Također, usporava se rast zapadnih gospodarstava jer središnje banke već godinu i pol podižu kamate kako bi suzbile inflaciju.

Analitičari jasno ističu kako se očekuje daljnje smanjenje potražnje za naftom, zbog čega su potpuno razumljive odluke najvećih svjetskih proizvođača da smanje proizvodnju kako bi podržali cijene.

Nakon dvotjednog uspona, cijene nafte sada su više nego što su bile na početku godine. Na londonskom tržištu cijena barela veća je za više od 5 posto u odnosu na početak godine, dok je na američkom tržištu rast iznosio gotovo 9 posto.

Izvor: klix.ba

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno