Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Luka Rajić kupio španjolskog farmaceutskog giganta Mabo Farma

Farmaceutska kompanija Luke Rajića PharmaS početkom rujna uspješno je zaključila proces akvizicije većinskog udjela u španjolskoj Mabo Farmi i preuzela upravljanje tom tvrtkom, objavio je PharmaS . Ipak, vrijednost transakcije nije objavljena.

Mabo Farma najbrže je rastuća generička kompanija u Španjolskoj. S više od 200 proizvoda u portfelju, uglavnom lijekova na recept, ali i onih bezreceptnih (OTC), te dodataka prehrani. Ta farmaceutska kompanija sa sjedištem u Madridu ostvaruje godišnji prihod od oko 35 milijuna eura s više od 70 zaposlenih.

Prodajna mreža

Jedna je od glavnih snaga Mabo Farme zbog koje su se odlučili na kupnju, kako su pojasnili u PharmaSu, iznimno dobro poznavanje španjolskog tržišta. Te široka prodajna mreža s više od 40 prodajnih predstavnika koji teritorijalno pokrivaju cijelu Španjolsku. Uključujući čak i Baleare i Tenerife.

Tako da tom međunarodnom akvizicijom, osim što širi svoj portfelj i potvrđuje se kao jedna od najjačih domaćih farmaceutskih kompanija, PharmaS otvara vrata španjolskog tržišta i za vlastite domaće proizvode, koji će se uskoro naći na policama španjolskih ljekarni.

– Ulazak na španjolsko tržište početak je našeg petogodišnjeg strateškog plana, čiji je cilj širenje na nova tržišta zapadne Europe te nastavak izgradnje PharmaSa kao snažnog međunarodnog igrača u području receptnih i bezreceptnih lijekova, kao i dodataka prehrani. Našim zaposlenicima, pak, ovo je prilika za stjecanje važnog međunarodnog iskustva. Ono što nas posebno veseli jest da ćemo uskoro vidjeti hrvatske proizvode na policama diljem Španjolske. Također, ovim pokazujemo snagu i stratešku važnost ukupne farmaceutske industrije u Hrvatskoj, koja više od 70 posto svojih prihoda ostvaruje izvozom u 60-ak zemalja svijeta – rekao je Jerko Jakšić, predsjednik Uprave PharmaSa.

Tri pogona

PharmaS posluje od 2008. godine, te je jedna od tvrtki članica LURA Grupe. Ima tri proizvodna pogona, i to dva u Hrvatskoj (Rakitje i Popovača) te jedan u Srbiji, u Zrenjaninu. Prema podacima s web stranice Grupe, ostvaruju respektabilnu stopu rasta od 30 posto godišnje i izvoze u 20 zemalja. PharmaS danas ima ukupno više od 200 registriranih generičkih lijekova te je prepoznat i po dodacima prehrani farmaceutske kvalitete, uključujući Dietpharm, kao i mnogim drugim uspješnim brandovima.

Prema podacima Financijske agencije, Pliva je i dalje najveća hrvatska farmaceutska kompanija. Lani je ostvarila 4,96 milijardi kuna ukupnih prihoda te dobit prije oporezivanja od 918,8 milijuna kuna. Na listi deset vodećih kompanija nalazi se i PharmaS, i to na šestome mjestu. Ta hrvatska kompanija za proizvodnju i distribuciju farmaceutskih proizvoda u prošloj je poslovnoj godini ostvarila ukupni prihod od 230,7 milijuna kuna te dobit od 14,2 milijuna kuna. Ispred PharmaSa je, na petome mjestu, Genera, a iza njih, kao sedmi na listi, Fidifarm.

Izvor: jutarnji list

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno