Utorak, 30 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Tržište modernog nogometa, sve o trenutnim vrijednostima klubova i igrača

Prošle su dvije godine od izbijanja pandemije COVID-19 koja je uzrokovala ekonomsku krizu, koja je imala direktno negativan utjecaj na tržišnu vrijednost nogometaša. Tržište vrijednosti nogometaša još se nije vratilo na predpandemijski nivo. Prema procjenama KPMG-ovog sportskog odjela, ukupna vrijednost 500 najboljih svjetskih nogometaša u proljeće 2020. godine doživjela je pad vrijednosti od 20 posto, a unatoč određenim korekcijama tog ljeta, vrijednosti nogometaša od tada stagniraju.

KPMG-jeve ažurirane vrijednosti nogometaša potvrđuju stabilnu dominaciju engleske Premier lige (EPL), pri čemu je prosječna tržišna vrijednost igrača u najvišem rangu Engleske (od 41 milijun BAM) gotovo dvostruko veća od one u njemačkoj Bundesligi ili Španjolskoj La Liga (obje po 23 milijuna BAM). Od ”velikih pet” liga, La Liga je zabilježila najveći rast (4%) u tom pogledu, u usporedbi s mjerenjem u prosincu 2021. Izvan tradicionalne ”velike petorke”, portugalska Primeira Liga zadržala je svoju najvišu poziciju, ispred Nizozemska Eredivisie i najjačeg nivoa natjecanja u Rusiji.

Brazilska najjača liga ima trend rasta prosječne vrijednosti igrača od 20 posto (sa 3,7 milijuna BAM na 4,5 milijuna BAM).
Ukoliko se uđe u analitiku rast vrijednosti u La Ligi (s 22 milijuna BAM na 23 milijuna BAM) je rezultat povećanja broja igrača uzetih u izračun.

U najjačoj južnoameričkoj ligi, Campeonato Brasileiro Série A, za gore navedeni rast je najviše zaslužan vrtoglavi rast vrijednosti pojedinih zvijezda, poput Palmeirasovog 20-godišnjeg veznjaka Danila, čija je vrijednost udvostručena u tri mjeseca. Rezultat strelovitog rasta zvijezda poput Danila donijela je skok brazilske lige za dvije pozicije na ljestvici.

Gledajući top 10 klubova prema vrijednosti igrača, na prva dva mjesta nalaze se Manchester City i Chelsea. U usporedbi s vrijednostima momčadi krajem 2021. godine, kod obje momčadi došlo je do pada vrijednosti od 7 posto. Najveći pad vrijednosti igrača doživio je Manchester United s 1.977 milijardi BAM na 1.614 milijuna BAM, a uzrok je odlazak dijela igrača visoke vrijednosti na posudbu. Nasuprot tome,najveći rast vrijednosti ostvarila je Barcelona. Vrijednost katalonske momčadi narasla je za 286 milijuna BAM, zahvaljujući dolasku Adama Traoréa, Ferrána Torresa i Pierre-Emericka Aubameyanga. Na KPMG-jevu listu vrijednosti nogometaša po prvi put su dodane i mlade zvijezde, Gavi (100 milijuna BAM), Nico González (70 milijuna BAM) i Ez Abde (32 milijuna BAM). U ovom trenutku je Manchester City jedini klub čija vrijednost igrača premašuje granicu vrijednosti od 2 milijarde BAM, dok su u prosincu prošle godine tu elitu činili i Chelsea i Manchester United.

Uzimajući u obzir klubove s najvećim rastom vrijednosti momčadi od prosinca, kako je već u tekstu spomenuto, Barcelona je na prvom mjestu, što i nije neko iznenađenje. Ipak, drugo mjesto će mnoge ljubitelje nogometa poprilično iznenaditi jer je to mjesto zauzeo Newcastle United, momčad koja je potrošila najviše tijekom zimskog prijelaznog roka. Kupnjom nogometaša Kieran Trippier, Bruno Guimarães i Matt Target, vrijednost kluba je porasla za 134 milijuna BAM. Austrijski Red Bull Salzburg nalazi se na 4. mjestu, uglavnom zbog svojih talenata, Karim Adeyemi, Nicolas Seiwald i Mohamed Camara čija vrijednost rapidno raste.
Vrijednost momčadi brazilskog Palmeirasa, osvajača Kupa Libertadores, je također porasla, zahvaljujući rastu vrijednosti mladih zvijezda, 19-godišnjeg Renana, 20-godišnjeg Danila i 26-godišnjeg Ronyja.


Na ljestvici 10 najvrijednijih igrača, osam je predstavnika Premier Lige, a na listi se još nalaze napadač Borussije Dortmund Erling Haaland, koji je i dalje najvrijedniji igrač svijeta prema KPMGovom izračunu, a Premijerligaško društvo je razbio i veznjak Barcelone Frenkie de Jong. Top deset listi se pridružio branič Manchester Cityja Rubén Dias. Trent Alexander-Arnold i Rubén Dias skočili su za 3 pozicije, a Harry Kane i Jadon Sancho popeli su se za dva mjesta, dok je Romelu Lukaku pao s 4. na 9. mjesto ljestvice zbog pada vrijednosti od 21 milijuna BAM, što je u usporedbi s prosincem najveći pad u prvih deset.
City-jev Phil Foden strelovito napreduje, nakon što je u jednoj godini (od prosinca 2020. do prosinca 2021.) porasla vrijednost za 131 milijun BAM, u posljednja 3 mjeseca tom iznosu je dodano 15 milijuna BAM.

Vinícius Junior vodi na ljestvici igrača koji su zabilježili najveći rast tržišne vrijednosti (+70 milijuna BAM) od prosinca 2021. 21-godišnji Brazilac koji je trenutno član Real Madrida upisao je 16 golova i 10 asistencija u svim natjecanjima, što se pozitivno odrazilo na njegovu tržišnu vrijednost koja je po prvi put premašila 196 milijuna BAM, čime je također postao 12. najvrjedniji nogometaš. Viníciusa slijedi Kolumbijac Luis Díaz, čiji je rast tržišne vrijednosti (+47 milijuna BAM) posljedica njegovog nedavnog transfera u Liverpool. West Ham na ovoj ljestvici predstavljaju dva igrača, Declan Rice na 3. mjestu (+ 44 milijuna BAM) i Jarrod Bowen na 10. (+ 29 milijuna BAM). Tržišna vrijednost najveće zvijezde zimskog prijelaznog roka, Juventusovog Dušana Vlahovića, trenutno se procjenjuje na 146 milijuna BAM, nakon rasta od 39 milijuna BAM. Napadač Stade Reimsa Hugo Ekitike u posljednje je vrijeme povezivan s Liverpoolom, Chelseajem, Newcastleom i Borussijom Dortmund: 19-godišnji Francuz je ove sezone upisao 9 golova i 3 asistencije, čime je njegova tržišna vrijednost porasla za 35 milijuna BAM od prosinca.

Napomena: Procjene tržišne vrijednosti iz KPMGovog alata za procjenu igrača uključuju više od 8.300 igrača iz više od 300 klubova koji pokrivaju najbolje lige UEFA, CONMEBOL i AFC regije. KPMGjeve se procjene temelje na najnovijoj sportskoj statistici koju je dao Wyscout i nekoliko drugih izvora koji su ugrađeni u algoritam. Procjene pokrivaju nogometaše u prvim ligama Argentine, Austrije, Belgije, Brazila, Engleske, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Portugala, Rusije, Saudijske Arabije, Španjolske i Turske, kao i EFL prvenstvo, plus igrače u 70 glavnih klubovi iz ostalih 26 nogometnih liga u Europi i Južnoj Americi.

Izvor podataka: KPMG Football Benchmark

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno