Financa
Digitalni poslovni portal

Rat u Ukrajini može smanjiti BDP u Eurozoni

Rat u Ukrajini bi mogao smanjiti bruto domaći proizvod Eurozone u ovoj godini 0,3 do 0,4 posto, saopćio je glavni ekonomista Europske centrale banke Philip Lane, prema navodima četiri upućena izvora. To bi bio neutralni scenario”, rekao je Lane kolegama na neformalnom sastanku upravnog odbora ECB-a, čiji je dnevni red neplanirano obilježio napad Rusije na Ukrajinu, potisnuvši u drugi plan raspravu o ukidanju pandemijskih monetarnih poticaja, prenosi Mina.

Philip Lane (izvor Bloomberg)
Philip Lane (izvor Bloomberg)

Lane je predstavio i “ozbiljni scenario“, prema kojem bi se BDP smanjio za približno jedan posto, i „blagi scenario“, prema kojem događaji u Ukrajini ne bi uticali na ekonomiju, što se sada smatra malo vjerojatnim, kazali su izvori. Jedan izvor rekao je da su predstavljene procjene gruba računica, a drugi da su „vrlo preliminarne“. Prema trećem izvoru, uglavnom se zasnivaju na cijenama sirovina. Svi izvori naveli su da će Lane preciznije prognoze iznijeti na sjednici zakazanoj 10. ožujka, na kojoj bi ECB trebalo da odluči o budućnosti programa poticaja. Na prvoj ovogodišnjoj sjednici potvrdili su da će krajem ožujka ukinuti pandemijski program kupovine.
Lane nije predstavio nove prognoze o inflaciji, ali je rekao da će biti znatno podignute za ovu godinu. Dao je naslutiti i da bi prognozirana godišnja inflacija u 2024. godini, na kraju perioda za koji objavljuju projekcije, mogla biti ispod planiranih dva posto.
Prognoze inflacije i ekonomskog rasta bit će ECB-u ključne pri odlučivanju o eventualnom laganom privođenju kraju redovnog programa kupovine imovine (APP), čime bi stvorili uvjete za povećanje kamatne stope u eurozoni nakon više od deset godina pauze.

Guverner grčke centalne banke, Yannis Stournaras, zagovornik blaže monetarne politike i nižih kamatnih stopa, kazao je za Reuters da bi ECB trebalo nastaviti da kupuje obveznice u redovnom program, barem do kraja godine, kako bi ublažio posljedice krize u Ukrajini.
Čak i njegov austrijski kolega, Robert Holzmann, skloniji strožoj monetarnoj politici, smatra da bi događaji u Ukrajini mogli odložiti ECB-ove poteze u smjeru postupnog ukidanja poticajnih mjera. Inflacija je rekordno visoka u eurozoni, dostigavši 5,1 posto u siječnju, potvrdile su prošlotjedne procijene Eurostata.
Mnogi ekonomisti očekuju da će još više porasti pod uticajem poskupljenja energije i hrane zbog krize u Ukrajini.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije