Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Turistička sezona u Crnoj Gori lošija od prethodnih

Hotelijeri smatraju da su visoke cijene, infrastrukturni radovi i nedostatak letova doprinijeli da ova turistička sezona u Crnoj Gori bude lošija od prethodne. Prema riječima Nikole Pejovića iz Udruženja hotela Crne Gore, ocjena ove sezone nije sjajna.

„Sezona je podbacila sigurno 20 posto, lošija je nego lani“, rekao je Pejović za Pobjedu. Ističući nepripremljenost i nedovoljno prisustvo državnih službenika u strategiji turizma, prenosi agencija Mina.

Podaci turističkih organizacija općina Budva, Ulcinj i Herceg Novi daju dublji uvid u trenutno stanje na primorju, a broj turista varira od grada do grada.

Apelira se na lokalne uprave da u proces donošenja odluka uključe gospodarstvo i udruženja turističkih radnika, kako bi se što efikasnije rješavali problemi koji se javljaju tijekom sezone.

Sve oči su uprte prema završnom dijelu sezone, sa nadom da će se pokazati da je optimizam bio opravdan.

“Vrhunac sezone kasni, pripreme nisu obavljene, a ministra turizma Vladimira Martinovića nismo vidjeli u njegovom mandatu”, rekao je Pejović. Dodavši da mnogi turistički radnici ne govore iskreno i misle da će se sve vidjeti na kraju sezone.

Turistička sezona u Budvi zadovoljavajuća

Prema posljednjim analizama Turističke organizacije Budve, na Budvanskoj rivijeri trenutno boravi oko 40.000 turista. Od toga je oko 22.000 u privatnom i 17.000 u hotelskom smeštaju, dok ostali borave u hostelima i kampovima.

„Kada se trenutna posjećenost usporedi sa istim periodom prošle godine, u hotelskom smeštaju boravi šest posto više turista. U privatnom smještaju boravi oko osam posto manje, dok je ukupan broj turista približno na istom nivou“, kazali su iz TO Budva. Dodaju da, prema najavama, hotelijeri ove godine očekuju bolju turističku sezonu za nekih pet do deset posto usprkos korekciji cijena hotelskog smještaja, najviše do 15 posto.

Jovan Rosić iz Udruženja privatnih iznajmljivaća kaže, pak, da su sezonom zadovoljni.

„Vlasnici privatnog smještaja koji su članovi udruženja su zadovoljni. Nemamo uvid u brojke turističkih organizacija gradova, ali u komunikaciji sa ljudima iz udruženja, koji se ozbiljno bave turizmom, možemo zaključiti da je sezona dobra. Trenutna popunjenost je na visokom nivou. Gotovo svi kapaciteti us rasprodani. Vlasnici koji su znatno podigli cijene nešto se više oslanjaju na ‘last minute booking’. Ipak, većina je unaprijed rasprodala kapacitete za srpanj i kolovoz. Špic sezone je tradicionalno dobro popunjen. Imamo dobre najave za kraj kolovoza i rujan“, rekao je Rosić.

Postsezona, kako je pojasnio, značajno ovisi od vremenskih prilika, ali i tu očekuju dobar rezultat, prenosi Biznis.rs.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno