Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

U Europi će se graditi manje stanova nego protekle godine

U Europi će se graditi manje stanova zbog viših kamatnih stopa i niže kupovne moći. Ovako vidi trenutno snaje stručnjak za građevinarstvo IFO Ludvig Dorfmajster.

U Njemačkoj će ove godine biti završeno 15 posto manje stanova nego u 2023. Dorfmajster dodaje da je gradnja stanova u Njemačkoj dodatno opterećena izuzetno visokim troškovima izgradnje.

Loše vijesti stižu iz nekih skandinavskih zemalja obzirom da će broj završenih stanova u Finskoj i Švedskoj ove godine biti oko 50 posto broja od prethodne godine. U Norveškoj će pad biti nešto blaži i iznositi 22 posto. Nasuprot tome će broj završenih stanova u Španjolskoj u 2024. porasti 15 posto u odnosu na prošlu godinu, kao i u Irskoj 10 posto i Poljskoj četiri posto.

Udio novogradnje u ukupnoj stambenoj gradnji je sve manji i ove godine je pao na 37 posto. U 2026. godini navedeni udio je iznosio 58 posto.

Građevinska aktivnost se sve više fokusira na održavanje i modernizaciju postojećeg životnog prostora, naveo je Dorfmajster.

Građevinski stručnjaci očekuju stabilnu potražnju za niskogradnjom, prenosi Blic. Obzirom da sredstva za financiranje ove oblasti dolaze iz relativno stabilnih izvora kao što su višegodišnji nacionalni investicijski fondovi ili sredstva Europske unije.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno