Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Saudijska Arabija će smanjiti ulaganja u naftu

Goldman Sachs predviđa da će Saudijska Arabija značajno smanjiti ulaganja u naftnu industriju, od prvobitno predviđenih milijardu dolara.

Naime, ova arapska zemlja će vjerojatno preusmjeriti 73 posto svojih sredstava u nenaftne sektore do 20230. godine. Ovo je povećanje u odnosu na prethodnu prognozu Goldman Sachsa od 66 posto, prenosi Bloomberg.

Povećana izdvajanja za nenaftne investicije ostavlja samo četvrtinu preostalih sredstava za naftne sektore. Obzirom da se ovo kraljevstvo fokusira na industrije koje omogućavaju njegovu diverzifikaciju. Ovo uključuje metale i minerale, transport i logistiku i digitalizaciju.

U okviru plana ekonomske transformacije prestolonasljednika Mohameda Salmana – Vizija 2030, Saudijska Arabija je otvorila svoju ekonomiju novim putevima. Ulažući u nove sektore i rebrendirajući image države, a veliki cilj u viziji je smanjenje oslanjanja na prodaju sirove nafte.

S obzirom na to da se cijene sirove nafte tipa Brent trenutno kreću oko 80 dolara po barelu i da je proizvodnja saudijske nafte smanjena na oko devet milijuna barela dnevno, kraljevstvo se suočava sa rastućom prijetnjom sve većeg budžetskog deficita.

Budžetski manjak Saudijske Arabije u drugom kvartalu iznosio je 15,3 milijarde rijala (5,3 milijarde dolara). Ovo pokazuje koliko je vlada i dalje oslonjena na prihode od ugljovodika. Vlasti očekuju da će budžet biti u minusu najmanje nekoliko godina. Goldmanovo vlastito istraživanje očekuje da će se deficit ove godine povećati na 4,3 posto bruto domaćeg proizvoda. Planirano je dva posto prošle godine, prenosi Biznis.rs.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno