Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Plastični čepovi ‘prikovani’ na boce – zašto nam je nametnut ovaj frustrirajući trend?

Plastični čepovi sada dodaju malo drame u svakodnevni čin otvaranja obične plastične boce. Ono što je nekada bio jednostavan postupak, danas je postao složeniji. Pokušavajući piti iz boce, možda ćete se neugodno nasmijati dok vam čep nenamjerno zapne za nos ili bradu. U najgorem slučaju, mogli biste naići na lažnu tekućinu u poklopcu koja će se iznenada rasprsnuti niz vašu bradu.

Krivac za ovu neugodnost je sitni komad plastike koji drži poklopce pričvršćene na bocama. Ovaj novi dizajn neprimjetno je uveden u industriju bezalkoholnih pića u posljednjih nekoliko godina. Ovaj mali dodatak pakiranju pretvorio je nekada jednostavan čin otvaranja u pravu avanturu s rizikom. Kako piše Tportal, jedan korisnik društvenih medija nazvao je ovu promjenu “najgorom stvari koja se dogodila čovječanstvu otkako su uklonili priključak za slušalice s pametnih telefona”.

Ovaj tip poklopca, poznat i kao “privezan”, dizajniran je u skladu s direktivom Europske unije. Predložena 2018. godine i službeno usvojena 2019., ova regulativa nalaže da od 3. srpnja 2024. svi čepovi na plastičnim bocama s kapacitetom do tri litre moraju ostati pričvršćeni nakon otvaranja.

Europski potrošači ogorčeni zbog nove direktive

Cilj nije bio izazvati nezadovoljstvo među potrošačima, već riješiti ozbiljan problem plastičnog otpada.

Svake godine proizvedemo oko 400 milijuna tona plastike koja se, iako se razgrađuje u sitne čestice, nikada potpuno ne razlaže. Mikroplastika može ozbiljno štetiti okolišu, kontaminirajući oceane i tlo, a može dospjeti i u ljudsko tijelo. Povezano je s raznim zdravstvenim problemima, uključujući endokrine poremećaje i rak, a otkrivena je i u placenti.

Iako se može činiti kao mala neugodnost, promjena u dizajnu poklopaca postaje razumljivija kad se sagleda utjecaj na okoliš. Poklopci koji se odvode s boca često se gube ili padaju, a vjetar ili kiša ih mogu odnijeti u odvodne sustave i rijeke koje teku u more. Ovi poklopci su jedan od najčešćih oblika plastičnog otpada pronađenih na europskim plažama.

Čak i kada poklopci završe u kanti za recikliranje i dospiju u pogon za preradu, njihova mala veličina predstavlja problem. Ross Lakhdari, stručnjak za kružno gospodarstvo u PA Consultingu, objašnjava da se čepovi često filtriraju kroz bubnjeve za sitanje jer su premali. “Predmeti manji od pet centimetara u bilo kojoj dimenziji imaju visok rizik od gubitka tijekom ovog procesa,” dodaje Lakhdari.

Životinje često zamjenjuju plastične čepove za hranu

Ako čepovi ostanu pričvršćeni na bocama, manja je vjerojatnost da će se izgubiti kao otpad ili završiti u oceanima, gdje mogu predstavljati prijetnju za divlje životinje poput kornjača i ptica. Nažalost, te se plastike često miješaju s hranom, što je dovelo do toga da nevladina organizacija Seas at Risk smatra plastične čepove jednim od pet najopasnijih oblika oceanskog smeća.

Unatoč tome što se plan činio besmislenim, Big Soft Drink je u početku naišao na odbijanje EU direktive. Razne multinacionalne tvrtke tvrdile su da bi bilo previše zahtjevno i skupo napraviti nove, usklađene poklopce, te da bi bilo bolje usredotočiti se umjesto toga na poboljšanje procesa recikliranja

Nakon što je direktiva stupila na snagu, proizvođači pića počeli su postepeno prilagođavati svoje proizvode kako bi zadovoljili rok do 2024. godine. Tako su se boce s pričvršćenim čepovima počele pojavljivati na tržištu, ali ne odmah. Coca-Cola je započela s prodajom ovih boca u Europi već 2022. godine, a njihova prisutnost postupno je rasla. Svaka zemlja ima mogućnost uvođenja svojih “učinkovitih, razmjernih i odvraćajućih” kazni za one koji ne poštuju pravila.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno