Srijeda, 25 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Shein: Ekološka katastrofa i nepravedna prednost, tvrdi osnivač Superdryja

Šef Superdryja, Julian Dunkerton, istaknuo je da Shein koristi “poreznu rupu” i traži intervenciju britanske vlade. Prema Dunkertonu, Shein ostvaruje “nepravednu prednost” zbog izostanka uvoznih carina na male pakete poslane u inozemstvo. Shein nije komentirao tu tvrdnju, ali je ranije naglasio kako je njihov uspjeh rezultat “efikasnog opskrbnog lanca”.

Dunkerton smatra da bi UK trebao zatvoriti ovu poreznu “rupu”. Pravila ne podržavaju tvrtku s milijardom funti prometa koja ne plaća porez. “Dopuštamo im da izbjegavaju porez”, dodaje.

“Shein predstavlja ozbiljnu prijetnju okolišu”

Pošiljke ispod £135 koje se šalju kupcima u UK ne podliježu uvoznim carinama, dok su veće pošiljke oporezive.

Prije pojave globalnog internetskog tržišta, to izuzeće nije imalo značajan utjecaj, ali sada jači kineski konkurenti ugrožavaju trgovce u SAD-u i EU.

Osnivač Superdryja nastavlja kritizirati Shein, nazivajući ga “ozbiljnom ekološkom katastrofom”.

“Treba ih natjerati da plate uvoznu carinu, PDV, pa čak i ekološki porez,” istaknuo je.

Amerika se suočava s ozbiljnim problemima

Sheinova praksa izazvala je pažljivo ispitivanje njegovog poslovnog modela nakon objave IPO-a. BBC je saznao da je tvrtka ranije ove godine podnijela dokumente za Londonsku burzu, a to je uslijedilo nakon kritika političara iz republikanaca i demokrata o mogućem uvrštavanju na burzu u New Yorku.

Američki zakonodavci izrazili su zabrinutost zbog “jakih veza” Sheina s Narodnom Republikom Kinom. Tvrtka je optužena za korištenje prisilnog rada u nekim dijelovima opskrbnog lanca, što ona negira. BBC-ju je rečeno da Shein nema “nultu toleranciju prema prisilnom radu”.

SAD i EU razmatraju pooštravanje porezne politike kako bi obuhvatili Shein i druge tvrtke koje izravno prodaju potrošačima, uključujući Temu. Dunkerton je osnovao Superdry više od 20 godina, a njegove majice u japanskom stilu nekad su nosili holivudski glumci i sportske zvijezde, dok je 2018. tvrtka vrijedila 1,8 milijardi funti.

Međutim, popularnost Superdryja opala je, a tvrtka je u srpnju uklonjena s Londonske burze nakon gotovo 15 godina. Sada se dionicama trguje na alternativnoj burzi, a ukupna vrijednost tvrtke pala je ispod 10 milijuna funti, piše Bonitet.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno