Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Predsjednik francuske centralne banke očekuje dodatna smanjenja kamata ECB-a

Europska centralna banka (ECB) vjerojatno će smanjiti kamatne stope 17. listopada, jer je ekonomski rast slab, što povećava rizik da inflacija padne ispod ciljanih dva posto, izjavio je predsjednik Francuske centralne banke François Villeroy de Galhau.

ECB je već dva puta ove godine smanjila stope s rekordnih visina. A tržišta sada očekuju još brže ublažavanje politike, s promjenama u listopadu i prosincu, budući da pritisci inflacije popuštaju brže nego što su donositelji odluka predviđali.

„U zadnje dvije godine naš glavni rizik bio je da inflacija premaši naš cilj od dva posto, a sada moramo obratiti pažnju i na suprotan rizik, da zbog slabog rasta i previše restriktivne monetarne politike inflacija padne ispod cilja.“-  odgovorio je Villeroy kada je upitan hoće li će ovaj mjesec doći do novog smanjenja.

Predsjednica ECB Christine Lagarde nagovijestila je prošli tjedan da će doći do smanjenja kamatnih stopa u listopadu. A donositelji odluka od tada sve više podržavaju taj potez, piše Biznis.

Villeroy je predvidio dodatna smanjenja s trenutnih 3,5 posto kamate na depozite sljedeće godine. Rekao je da bi ECB trebala dostići „neutralnu“ stopu, koja ne usporava, ali i ne potiče rast do 2025. godine.

On nije precizirao kolika je neutralna stopa, ali je naveo da tržišta procjenjuju da je ona oko dva posto. Što bi ukazivalo na još šest smanjenja, uključujući dva ove godine i četiri 2025. godine, ukoliko ECB nastavi sa praksom smanjenja za po 25 baznih bodova.

Iako su cijene nafte naglo skočile prošli tjedan zbog krize na Bliskom Istoku, Villeroy je rekao da ECB obično zanemaruje takve šokove, pod uvjetom da su privremeni i da ne utječu na osnovne cijene. „Pobjeda nad inflacijom je na vidiku, ali to nije razlog da se opustimo i odustanemo od zacrtanog smjera.“

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno