Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Banka Koreje smanjuje kamatne stope nakon gotovo dvije godine

Centralna banka Južne Koreje u petak je smanjila svoje referentne kamatne stope za 25 baznih bodova na 3,25% nakon što ih je na istoj razini držala stope gotovo dvije godine.

Bilo je to prvo smanjenje stope BOK-a od 2020., kada je pandemija počela šokirati gospodarstva diljem svijeta. Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su da će BOK donijeti smanjenje stope.

Ovaj potez dolazi nakon što je stopa inflacije u Južnoj Koreji dotaknula najnižu razinu u više od tri godine. Dostigla je ​​1,6% u rujnu, znatno ispod cilja BOK-a od 2%, piše CNBC.

BOK je primijetila da je inflacija “pokazala jasan trend stabilizacije”. Dodali su da je rast duga kućanstava usporen i da su rizici na deviznom tržištu donekle smanjeni.

“Odbor je stoga procijenio da je prikladno malo ublažiti restriktivnu monetarnu politiku i ispitati učinak za budućnost”, rekla je banka.

Još u kolovozu 2021., BOK je počela podizati stope. Došla je do 300 baznih bodova u samo 16 mjeseci da bi u siječnju 2023. dosegli 15-godišnji maksimum od 3,5%. U to je vrijeme inflacija u Južnoj Koreji iznosila 2,6%. Ali je naglo porasla na 6,3 % u srpnju 2022., što je najviše u više od 20 godina.

Početak šireg ciklusa

Park Seok Gil, glavni korejski ekonomist u JPMorganu, rekao je u petak da je odluka BOK-a vjerojatno početak šireg ciklusa smanjenja stopa.

“BOK-ov argument za smanjenje stopa nije odgovor na slabu domaću potražnju, već je umjesto toga normalizacija njihovog političkog stajališta”, rekao je, dodajući da bi, ako BOK nastavi “neutralizirati” svoje pooštreno političko stajalište za oko 75 baznih bodova, to će pomoći “pojačanju nekih dijelova rasta privatne potrošnje”.

U listopadskom izvješću uoči odluke, glavna korejska ekonomistica Morgan Stanleya Kathleen Oh izjavila je da su sniženja stopa “dugo očekivana”. Istaknula je da su prošla 22 mjeseca od zadnjeg pomaka stopa u siječnju 2023.

Oh je primijetila da makro uvjeti podržavaju smanjenje stope, uz “povoljni” inflatorni okvir. “Nastavili smo vidjeti prigušeni inflacijski pritisak od srpnja ove godine, a čini se da su rizici rasta inflacije izblijedjeli usred jačanja USDKRW i globalnih cijena nafte”, navodi se u izvješću.

Nadalje, potražnja za nekretninama, za koju je Morgan Stanley rekao da je glavni čimbenik koji je spriječio smanjenje na sastanku o monetarnoj politici BOK-a, je izblijedjela. Što je omogućilo članovima BOK da budu oprezniji.

Oh je predvidjela da će nakon listopadskog smanjenja od 25 baznih bodova uslijediti još tri uzastopna smanjenja na tromjesečnoj osnovi, čime će referentna kamatna stopa BOK-a na kraju biti 2,5%.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno