Utorak, 22 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Pozitivni trendovi i rekordi na burzama, nastavljaju li se i dalje?

Na Wall Streetu su prošloga tjedna burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine. Porasle su i cijene dionica na europskim burzama, nakon što je Europska centralna banka treći put ove godine smanjila ključne kamatne stope.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1 posto, na 43.275 bodova. S&P 500 porastao 0,9 posto, trgovanje je završeno na 5.864 boda. Nasdaq indeks je porastao za 0,8 posto, na 18.489 bodova.

Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuju boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima velikih američkih banaka i niza kompanija, među ostalim Netflixa.

Dosad je više od 70 kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa objavilo financijska izvješća za treće tromjesečje. Pri tome ih je oko 75 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

Ulagače su ohrabrili i novi makroekonomski pokazatelji, koji su otklonili bojazni od recesije. Prošloga je tjedna, naime, objavljeno da je potrošnja u maloprodaji u SAD-u u rujnu porasla 0,4 posto, nešto više nego što se očekivalo.

To, kao i podatak o neočekivanom padu broja zahtjeva za pomoć nezaposlenima, pokazuje da najveće svjetsko gospodarstvo stabilno raste.

Ti podaci učvrstili su uvjerenje ulagača da će gospodarstvo izbjeći recesiju. Pored toga, da američka centralna banka neće nastaviti s oštrim smanjenjem kamatnih stopa. Posjećamo, nedavno ih je srezala za agresivnih 0,50 postotnih bodova, o čemu ste mogli čitati na Financa.

Na tržištu se sada procjenjuje da postoji oko 90 posto izgleda da će Fed u studenome kamate smanjiti za 0,25 postotnih bodova. Oko 10 posto tržišta vjeruje da ih uopće neće mijenjati.

ECB nastavio sa smanjenjem kamata

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,3 posto, trgovanje je završeno na 8.358 bodova. Frankfurtski DAX porastao 1,5 posto, na 19.657 bodova, a pariški CAC 0,5 posto, na 7.613 bodova.

Ulagače je ohrabrila Europska centralna banka koja je prošloga tjedna smanjila kamatne stope za 0,25 postotnih bodova. Ovo je već treći put ove godine, što bi trebalo potaknuti rast gospodarstva.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno